Στα χέρια της COSCO από σήμερα ο ΟΛΠ

Στον έλεγχο της Cosco περνά σήμερα το 51% του ΟΛΠ ενώ παράλληλα γίνεται και η καταβολή του τιμήματος των 280.500.000 ευρώ. Οι Κινέζοι θα καταβάλλουν άλλα 88 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του υπολοίπου 16%, όταν ολοκληρώσουν τις επενδύσεις που προβλέπεται από τη συμφωνία να πραγματοποιήσουν στο λιμάνι.

Σημειώνεται πως η Cosco ετοιμάζει επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας βάρος στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην κρουαζιέρα, στις τουριστικές υποδομές, στην ναυπηγοεπισκευή και στην αναβάθμιση του Car Terminal.

Μιλώντας, πριν από λίγο, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με αφορμή την μεταβίβαση του 51% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Γουάν Μιν επεσήμανε ότι «θα συνεχίσουμε τις επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, θα βελτιώσουμε τη διεθνή θέση του λιμανιού με στόχο να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας»

Επίσης ξεκαθάρισε ότι η απόκτηση του ΟΛΠ και η δραστηριοποίηση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί από τα σημαντικότερα projects που έχει υλοποιήσει διεθνώς ο κινέζικος όμιλος, ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί στον Πειραιά θα ενισχύσει την οικονομική συνεργασία Ελλάδος- Κίνας και θα φέρει πιο κοντά την Ασία με την Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας ευχήθηκε η σημερινή ημέρα να σηματοδοτήσει στην στροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και ευχήθηκε με την ενεργή συμμετοχή της Cosco να γίνει ο Πειραιάς το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου.

Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε ότι είναι μια συγκλονιστικά ιστορική η σημερινή ημέρα στα 140 χρόνια της ιστορίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς υποδέχεται έναν παγκόσμιο «κολοσσό» και σηματοδοτεί τη συμβολή του Χ.Α στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία.