Προκαλεί... ίλιγγο η ανάπτυξη – μαμούθ 26% της Ιρλανδίας

Εντός της εβδομάδας ο Jim Power διακεκριμένος οικονομολόγος, αναμένεται να βρεθεί στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσει την κατάσταση και τις προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας.

Η ιρλανδική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη – ρεκόρ 26% το 2015, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, αφήνοντας «άφωνους» οικονομολόγους, αναλυτές και δημοσιογράφους στο Δουβλίνο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας της τάξης του… μόλις 7,8%. Τελικά, η ιρλανδική οικονομία «έτρεξε» πέρυσι με ρυθμούς πυραύλου, φτάνοντας το δυσθεώρητο 26%!

«Δεν πρόκειται να πω, όταν βρεθώ στο Λονδίνο, ότι η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 26% το 2015. Δεν έχει κανένα νόημα. Οι Βρετανοί θα πέσουν κάτω από τα γέλια», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κ. Power. Ακόμη όμως κι αν το ποσοστό της ιρλανδικής ανάπτυξης προκαλεί… ίλιγγο, μπορεί να εξηγηθεί. Κατά κύριο λόγο, αποδίδεται στην ανοιχτή φύση της ιρλανδικής οικονομίας και στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες «διψούν» για μπίζνες στην Ιρλανδία, επωφελούμενες του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης, ο οποίος δεν ξεπερνά το 12,5%.

Μεταξύ των γνωστότερων εταιρειών που έχουν στραφεί στην Ιρλανδία για μπίζνες, κυρίως μέσω εξαγορών, ξεχωρίσουν οι Perrigo και Jazz Pharmaceuticals.

«Η ιρλανδική οικονομία είναι μια πολύ μικρή οικονομία. Μια μόνο αύξηση σε όρους περιουσιακών στοιχείων, είναι αρκετή για να δώσει τέτοιου μεγέθους καύσιμο στην ιρλανδική οικονομία», εξηγεί ο Michael Connolly, κορυφαίο στέλεχος της ιρλανδικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι κίνδυνοι

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Michael Noonan, εξηγεί πως η ανάπτυξη – μαμούθ της ιρλανδικής οικονομίας μειώνει σε μεγάλο βαθμό το έλλειμμα και το χρέος της χώρας.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί, οι κίνδυνοι παραμένουν. Η αύξηση των φορολογικών εσόδων εκτινάσσει αυτόματα στα ύψη το μέγεθος της ιρλανδικής οικονομίας. Τα κέρδη που δρέπει από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των διεθνών εταιρειών που «κινούνται» στο έδαφός της, αυξάνουν το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα. Κι όμως αυτό συμβαίνει, χωρίς να συνοδεύεται από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασιών, απαραίτητο συστατικό για την τόνωση της απασχόλησης της Ιρλανδίας. Αντίθετα όμως η αύξηση του ακαθάριστο εθνικού εισοδήματος της χώρας ενισχύει και τη συνεισφορά της ιρλανδικής οικονομίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Power, εάν κάποιος βασιστεί στους δείκτες απασχόλησης και φορολογικών εσόδων, τότε η πραγματική ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας το 2015 δεν ξεπερνά το 5,5%!