Κίνα: COSCO και ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ

“Έπεσαν” οι υπογραφές μεταξύ COSCO και ΤΑΙΠΕΔ στο Πεκίνο για την εξαγορά του 67% του ΟΛΠ.

Στέργιος Πιτσιόρλας και Γουάν Μιν, (γενικός διευθυντής της COSCO) υπέγραψαν έγγραφη επιβεβαίωση, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Κινέζου ομολόγου του.

Στις 8 Απριλίου 2016, η COSCO SHIPPING υπέγραψε τη Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών και τη Συμφωνία Μετόχων με το ΤΑΙΠΕΔ. Στις 10 Ιουνίου 2016, διεξήχθη η Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΛΠ, κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Συναλλαγή ως συμβατή με τον ελληνικό νόμο. Στη συνέχεια η Βουλή κύρωσε με ευρεία πλειοψηφία τη συμφωνία παραχώρησης στις 30 Ιουνίου 2016, ολοκληρώνοντας μια σειρά απαραίτητων εγκρίσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής από την COSCO SHIPPING.

Την ίδια ημέρα στο Πεκίνο διοργανώθηκε φόρουμ για την Ελληνο-Κινεζική Ναυτιλιακή Συνεργασία. Κατά την ομιλία του, ο Γουάν Μιν δήλωσε ότι «το έργο για τον Πειραιά κύλησε ομαλά, λειτουργώντας ως πρότυπο για τη συνεργασία Κίνας και Ελλάδας και αποκτώντας μεγάλη σημασία για την προώθηση της διμερούς φιλίας και ανάπτυξης».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «η COSCO SHIPPING θα αξιοποιήσει το απαράμιλλο γεωγραφικό πλεονέκτημα του Πειραιά, θα κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική ευκαιρία που προκύπτει από την πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ένας Κόσμος” και τις στενές Σινο-Ελληνικές σχέσεις, θα προχωρήσει ενεργά σε επενδύσεις υποδομών, θα βελτιστοποιήσει την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα του Πειραιά και να τον μετατρέψει στο μεγαλύτερο λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο».