Η Κομισιόν παγώνει τις πληρωμές για τα δημόσια έργα που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παγώνει τις πληρωμές που εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης/Ταμείο Συνοχής για τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2014-2020.

Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε το «New Europe», δημοσιεύοντας σχετικό εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο της Κομισιόν που υπογράφει ο γενικός διευθυντής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Βάλτερ Ντεφαα, φαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, καθώς η διαδικασία παγώματος έχει αρχίσει από τις 17 Ιουνίου, ωστόσο αυτές δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από την Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο λόγος που η Κομισιόν έλαβε αυτή την απόφαση είναι μια έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού για πολλές τεχνικές εταιρείες, οι οποίες ελέγχονται για πιθανή χειραγώγηση των διαδικασιών υποβολής προσφορών τα τελευταία 30 χρόνια.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε στηθεί και λειτουργούσε ένα άτυπο καρτέλ που δραστηριοποιούνταν στους τομείς της οδοποιίας, τους σιδηροδρόμους, την κατασκευή μετρό και το οποίο επωφελούνταν των κοινοτικών κονδυλίων από το 1989. Στο έγγραφο που υπογράφει ο Γουόλτερ Ντεφάα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές που διερευνούν την υπόθεση έχουν «ήδη ταυτοποιήσει ως συμμετέχουσες στο καρτέλ όλες τις μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές που δραστηριοποιούνταν στη χώρα», όπως επίσης και ότι ορισμένα από τα σχέδια «σίγουρα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αλλά δεν θα γίνουν νέες πληρωμές μέχρι να εξασφαλιστεί «η νομιμότητα των δαπανών».

Ωστόσο, πηγή του Μεγάρου Μαξίμου που απάντησε στο ρεπορτάζ του «New Europe», ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να διαχειριστεί το θέμα με τον τρόπο που περιγράφεται στην επιστολή.

(πηγή: New Europe)