Η "μαύρη τρύπα" της ελληνικής οικονομίας καταπίνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Με το δημόσιο χρέος να έχει “αγγίξει” τα 320 δισεκατομμύρια ευρώ, τα νέα μέτρα που δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη και το μεγάλο “χέρι” που αναμένεται να μπει στον ιδιωτικό τομέα καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είναι ακόμη σε εξέλιξη, η Κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει μια (νέα) οικονομική και κυρίως κοινωνική κρίση.

Εκτός από τα νοικοκυριά και τον ιδιωτικό τομέα που ήδη βρίσκονται σε δυσμενή θέση, στον “λογαριασμό” προστίθεται και η παύση του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης το οποίο ήταν σε ισχύ για 20 χρόνια σε 73 μικρά νησιά της χώρας με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.

Αναφορικά με τα νησιά, δημοσίευμα της ιστοσελίδας dikaiologitika.gr αναφέρει ότι πλέον προκύπτουν αυξημένοι φόροι εισοδήματος για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους κατοίκους τους. Αυτό ισχύει για όσους παρουσιάζουν ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα από τα σημερινά νέα μειωμένα αφορολόγητα όρια των 8.636 ευρώ για τους μη έχοντες παιδιά, των 8.863 ευρώ για όσους έχουν ένα παιδί και των 9.090 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά.

Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τη μορφή νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και είναι εγκατεστημένες στα συγκεκριμένα νησιά, οι συντελεστές φορολόγησης επί των κερδών του έτους 2016 αυξάνονται κατά 46,46% έως 85,9%, από τα επίπεδα του 15,60% – 19,80% στο επίπεδο του 29%.

Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με τα επιπλέον μέτρα που συζητούν Ελλάδα – πιστωτές για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, το απεριόριστο στις απολύσεις αλλά και τις ειδικές ρυθμίσεις για τις απεργίες, δημιουργούν αν μη τι άλλο ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Όσο για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις -ανεξαρτήτως μεγέθους- παρατηρούνται όλο και μεγαλύτερη αδυναμία καταβολής μισθών, μεγάλα χρέη σε τράπεζες και Ταμεία, ακόμη και δυσκολία στην κάλυψη καθημερινών δαπανών, όπως τα ενοίκια. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα πρόσφατα λουκέτα στην «Ηλεκτρονική Αθηνών», στο βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου», στο ξενοδοχείο Athens Ledra και στην εταιρεία σεκιούριτι «Πυρσός». Ωστόσο αυτό δείχνει να είναι μόνο η αρχή.

Δημοσίευμα στην imerisia.gr, αναφέρει ορισμένα από τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, τα οποία σχηματίζουν μια εικόνα άκρως αποτρεπτική ώστε να έρθουν νέες επενδύσεις.

Οι Έλληνες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, χρωστούν συνολικά στις τράπεζες περί τα 220 δισ. ευρώ. Μόνο τα στεγαστικά – καταναλωτικά δάνεια και οι κάρτες ξεπερνούν τα 93 δισ. ευρώ. Περί τα 96 δισ. είναι οι οφειλές των νομικών προσώπων στις τράπεζες.

Το σύνολο των «κόκκινων» δανείων ξεπερνά πλέον τα 108 δισ. ευρώ, δηλαδή περί το 50% του συνόλου της τραπεζικής χρηματοδότησης. Το εντυπωσιακό είναι ότι πριν από την κρίση, το 2008, το ποσοστό ήταν μόλις 5%! Σε μια οκταετία δηλαδή δημιουργήθηκε ένα ανυπέρβλητο «βουνό» χρεών που οδήγησε εν πολλοίς και στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση, δύο φορές μάλιστα.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο εκτινάχθηκαν στα 88,5 δισ. ευρώ, αυξανόμενα κατά μέσο όρο 700 εκατ. με 1 δισ. τον μήνα. Το 2007, στην εποχή των «παχιών αγελάδων» ήταν μόλις 30 δισ. ευρώ, δηλαδή σε μια δεκαετία αυξήθηκαν σχεδόν 60 δισ. Αδυναμία πληρωμής φόρων από οικονομικά αδύναμους; Επαγγελματίες «φοροφυγάδες»; Σε κάθε περίπτωση τα ταμεία του κράτους έχουν αδειάσει με την εισπραξιμότητα των φόρων να έχει πέσει κάτω από 50%. Για κάθε 100 ευρώ δηλαδή που βεβαιώνονται, εισπράττονται λιγότερα από 50 ευρώ.

Δραματική είναι η κατάσταση και με τις οφειλές στα ταμεία. Οι εισφορές που χρωστούν χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ με τα βεβαιωμένα χρέη στο ΚΕΑΟ να είναι 15,5 δισ. ευρώ.

Ραγδαία είναι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών και στις ΔΕΚΟ. Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει «φέσια» ύψους 2,7 δισ. ευρώ, αυξανόμενα κατά 100 εκατ. ευρώ τον μήνα. Ενώ και στην ΕΥΔΑΠ δεν έχουν πληρωθεί λογαριασμοί 180 εκατ. ευρώ.

Ο δραματικός λογαριασμός δεν σταματά εδώ αφού εκτός από τους πολίτες και τις εταιρείες και το ίδιο το Δημόσιο χρωστά με τη σειρά του. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, ενώ μόνο ο ΕΟΠΥΥ έχει οφειλές σε προμηθευτές και νοσοκομεία σχεδόν 2 δισ. ευρώ.