Επί τάπητος η άρση του waiver στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κρίσιμη για την ελληνική οικονομία θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στην οποία ίσως αποφασιστεί η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες ελπίζουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει σήμερα να αρχίσει και πάλι να αποδέχεται ως collateral τα κρατικά ελληνικά ομόλογα, καθώς η απόφαση αυτή θα έδινε στις ελληνικές τράπεζες πρόσβαση στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, όπου τα τραπεζικά ιδρύματα μπορούν να δανειστούν με μηδενικά επιτόκια.

Ωστόσο πηγές του Reuters ανέφεραν πως η ΕΚΤ δεν αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως», μετά τις αντιστάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ορισμένων από τα επιπρόσθετα μέτρα.

Μια πηγή υποστήριξε πως το waiver (εξαίρεση) θα επανέλθει μόνο όταν δώσουν την έγκριση οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ, πάντως, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters.

Λίγο αργότερα αναμένεται να συνεδριάσει και το Euro Working Group το οποίο αναμένει την εισήγηση των θεσμών, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχουν εκπληρωθεί τα προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το «πράσινο φως» των τεχνοκρατών της Ομάδας Εργασίας του Εurogroup είναι απολύτως αναγκαίο, προκειμένου η διαδικασία να περάσει στην επόμενη και τελευταία φάση, που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης μέσα στο δεύτερο 15μερο του Ιουνίου.