Οι ελληνικές τράπεζες δεν θέλουν να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία τονίζει ο Γ. Κατάινεν

Τη μεγαλύτερη μείωση από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζει ο ρυθμός χρηματοδότησης μικρομεσαίων εταιρειών στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου σχετικά με το Σχέδιο Επενδύσεων για την Ευρώπη, γνωστό και ως σχέδιο Γιούνκερ, ο Φινλανδός Επίτροπος δήλωσε πως είναι πρόβλημα ο χαμηλός ρυθμός χρηματοδότησης ο οποίος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων τραπεζών για αυτό το θέμα.

Το πρόβλημα για τον κ. Κατάινεν εστιάζεται στο γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν ή δεν είναι διατεθειμένες να παρέχουν ρευστότητα στην οικονομία ενώ ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο εκτελεστικός βραχίονας του ταμείου δεν μπορεί να δράσει αν δεν υπάρχει μια τράπεζα που θα λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής».

«Το ταμείο δεν είναι μια δημόσια ή ιδιωτική τράπεζα» τόνισε ο κ. Κατάινεν και σημείωσε πως θα υπάρξει μια συμφωνία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα «αν όμως πάνε όλα βάση σχεδίου». Παράλληλα επεσήμανε πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να τονωθεί η Ελληνική οικονομία».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κατάινεν παρέθεσε την τεχνική του ιδέα για μια «πλατφόρμα επενδύσεων» που να συγκεντρώνει τα μικρομεσαία πρότζεκτ της Ελλάδα σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μικρομεσαίες επενδύσεις. «Με το να θεσπίσουμε τη πλατφόρμα επενδύσεων μαζί με τα διαρθρωτικά κεφάλαια θα μπορούσαμε να οργανώσουμε χρηματοδότηση για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες» σημείωσε ο Επίτροπος και πρόσθεσε πως εργάζεται από κοντά με τις ελληνικές τράπεζες και με τις Αρχές έτσι ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα.