Ευρωπαίος αξιωματούχος αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στις 24 Μαΐου

Επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει συμφωνία για το θέμα του χρέους που άνοιξε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου εξέφρασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Μιλώντας στους Financial Times, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι «επιτέλους έχουμε την προθυμία να το κάνουμε αυτό. Αλλά θα είμαστε έτοιμοι για πλήρη συμφωνία για ελάφρυνση χρέους έως τις 24 Μαΐου; Έχω σοβαρές αμφιβολίες».

Το ΔΝΤ πιέζει για εκτεταμένη και σχεδόν αυτόματη ελάφρυνση χρέους όταν θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα το 2018, προκειμένου να παραμείνει σε αυτό. Όπως, σημειώνουν οι Financial Times, δεν είναι ξεκάθαρο αν η Γερμανία και άλλες σκληροπυρηνικές χώρες είναι διαθέσιμες να δεχθούν αυτό το «πολιτικό χτύπημα» τώρα, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, την οποία πολλές χώρες θεωρούν πιθανόν περιττή.

Επίσης, το δημοσίευμα σημειώνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για το πόση ελάφρυνση χρέους χρειάζεται. Μάλιστα ο αναλυτής του Eurasia Group Μουιτάμπα Ράχμαν εκτιμά ότι «η συμφωνία να εξερευνηθεί η ελάφρυνση χρέους επί της αρχής είναι καλή, αλλά το να κάνεις τους αριθμούς να δουλέψουν θα αποδειχθεί πρόκληση».

Προσπαθώντας να κάνει την πολιτική της ελάφρυνσης πιο «εύπεπτη», ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ διαχώρισε το θέμα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα βήματα είναι πιο περιορισμένα και μπορούν να εφαρμοστούν πριν το 2018 χωρίς να πέσουν στο σοβαρό εμπόδιο της απαίτησης κοινοβουλευτικής έγκρισης από τη Γερμανία, τη Φινλανδία ή την Ολλανδία. Τα μεσοπρόθεσμα βήματα, όπως οι παρατάσεις ωρίμανσης, ρεαλιστικά θα χρειαστούν έγκριση, δημιουργώντας εγχώρια πολιτική πρόκληση τον Ιούνιο, την οποία ο κ. Σόιμπλε θα θέλει να αποφύγει.

Αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στους Financial Times ότι το Βερολίνο μπορεί να αναβάλει την δέσμευσή του για το χρέος μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα, το 2018, έπειτα από τις γερμανικές εκλογές το 2017. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης, η Γερμανία έθεσε την ιδέα του προληπτικού μηχανισμού, που μπορεί να προσφέρει ελάφρυνση χρέους, αλλά με την επιφύλαξη του πόσο καλά θα τα πάει η Ελλάδα στο μέλλον.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει οι δεσμεύσεις για αυτόματη και ξεκάθαρη ελάφρυνση να συμφωνηθούν τώρα, ώστε να επιτραπεί η παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, κατά τις διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνει μάχη για τις προσδοκίες σχετικά με τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3,5%, τον οποίο το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό και ακατόρθωτο.

Κάποιοι Υπουργοί της ευρωζώνης χάνουν την υπομονή τους με αυτό που βλέπουν ως «σαμποτάζ» του ΔΝΤ, προκειμένου τελικά να τους ωθήσει σε κούρεμα χρέους. Άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι αν οι διαφορές είναι αγεφύρωτες, τότε μία μερική συμφωνία μπορεί να είναι τελικά απαραίτητη, με την Ελλάδα να παίρνει τα δάνεια της ευρωζώνης για να «ξελασπώσει» το καλοκαίρι και τις συζητήσεις για το χρέος να μετατίθενται.