Καλοδεχούμενη η Fraport λένε Μύκονος και Σαντορίνη

Μπορεί στην Κέρκυρα οι παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίζουν  ως…κατακτητή την κοινοπραξία Fraport-Slentel, ωστόσο στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δύο κυκλαδίτικα νησιά- ισχυρά, παγκοσμίως, brands του ελληνικού τουρισμού, η ελληνογερμανική κοινοπραξία αποτελεί ευπρόσδεκτο εταίρο που, υπό συγκεκριμένους όρους, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αεροδρομίων τους. Η θέση αυτή, παρότι ακόμη και για υπουργούς όπως η Χρήστος Σπίρτζης είναι δυσκολοκατανόητη, είναι, μάλλον, αποτέλεσμα κοινής λογικής: κρατικά λεφτά για επενδύσεις στα παρηκμασμένα αεροδρόμια δεν υπάρχουν, άρα θα πρέπει να διασφαλιστεί χρηματοδότηση από εναλλακτικές πηγές.

“Δεν μας τιμά το αεροδρόμιο να μην έχει κλιματισμό”

Ο 33χρονος Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς διοικεί, εδώ και περίπου 19 μήνες, το νησί με τους λίγο περισσότερους από 10.000 μόνιμους κατοίκους αλλά με περίπου 1,7 εκατομμύριο επισκέπτες το καλοκαίρι. Το διάστημα αυτό υπήρξε αρκετό για να αντιληφθεί το πλήγμα που προκαλεί στην εικόνα ενός, από τους πλέον δημοφιλείς, παγκοσμίως, τουριστικούς προορισμούς η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αεροδρόμιο. Τον περασμένο Αύγουστο αποκολλήθηκε τμήμα 20 τετραγωνικών μέτρων ασφάλτου κατά την απογείωση ενός αεροπλάνου…

“Το Δημόσιο δεν κατάφερε να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Μυκόνου που αποτελεί παγκόσμιο προορισμό με αυξημένες προσδοκίες για τους κατοίκους του. Και δεν μας τιμάει να μην υπάρχει στο αεροδρόμιο κλιματισμός το καλοκαίρι. Το αεροδρόμιο έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Μυκόνου και οι κάτοικοι  έχουν κάνει θυσίες για να κατασκευαστεί, δίνοντας τη γη τους” αναφέρει.

Όπως εξηγεί, οι υποδομές του αεροδρομίου δεν επαρκούν “για να καλύψουν όχι τις ανάγκες των  υψηλής στάθμης επισκεπτών αλλά ούτε καν του μεσαίου επισκέπτη” και σημειώνει ότι “εφόσον το κράτος έχει αποτύχει, η κοινοπραξία βάσει της εμπειρίας που διαθέτει, των διασφαλίσεων που μας έχει παράσχει και με σεβασμό στον τόπο θα προχωρήσει στην ανάπλαση του αερολιμένα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ζητούμενο”.

Ο Δήμος Μυκόνου είναι ο μοναδικός που δεν έχει εκδώσει απόφαση κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ τα δημοτικά συμβούλια που διαχειρίζονται τα υπόλοιπα 13 αεροδρόμια – τα περισσότερα από τα οποία έχουν διαφοροποιήσει σήμερα τη στάση τους –  αρχικά είχαν εκδώσει αποφάσεις κατά της αποκρατικοποίησης.

“Αυτό, ενδεχομένως, να οφείλεται στο γεγονός ότι 26 από τα 27 μέλη του δ.σ. αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαθέτοντας μία διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη που αποτελεί, ίσως, και έναν από τους λόγους για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του νησιού” σημειώνει.

Οι επενδύσεις

Στο δια ταύτα, ο κ. Κουκάς ζήτησε από την ελληνογερμανική κοινοπραξία, οι μελλοντικές αναπτύξεις να είναι συμβατές με την παραδοσιακή μυκονιάτικη αρχιτεκτονική, να προστεθεί η Δήλος στο πλάνο προώθησης της εταιρείας και εξωραϊστούν οι όμορες του αεροδρομίου περιοχές. Την ίδια στιγμή, θετικό χαρακτήρα είχε και η συνάντηση των στελεχών της “Fraport”-Slentel με τη δημοτική αρχή της Θήρας και της Κω.

Βασικό πρόβλημα σχεδόν όλων των περιφερειακών αερολιμένων είναι ότι δεν συμμορφώνονται με τις διεθνείς προδιαγραφές, καθώς η αναλογία τετραγωνικά μέτρα προς αριθμό επισκεπτών είναι πολύ μικρή. Για παράδειγμα, στην Κέρκυρα το αεροδρόμιο δεν υπακούει στους διεθνείς κανονισμούς ασφάλειας και η αίθουσα αναχωρήσεων είναι ιδιαίτερα μικρή. Αντίστοιχα, η αίθουσα αναχωρήσεων του  αεροδρομίου Σαντορίνης διαθέτει μόλις 60 καθίσματα…

Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ο ανάδοχος θα πρέπει να πραγματοποιήσει συνολικά στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ με την ανάληψη της παραχώρησης – τοποθετείται μέσα του επόμενου Φθινοπώρου – θα καταβάλλει εφάπαξ τίμημα 1,23 δισ.ευρώ.

Πηγή: capital.gr