Δραματική συνεδρίαση για το Χρηματιστήριο - Έκλεισε με πτώση 7,87% (upd)

“Κατρακύλα” χωρίς τέλος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, που σήμερα Δευτέρα είδε τον Δείκτη να υποχωρεί ακόμη και κατά  -8,60%, ώσπου τελικά η υποχώρηση να καταλήξει στο -7,87%.

Ο Γενικός Δείκτης στάθηκε στις 464,23 μονάδες, κάτω από το «ψυχολογικό όριο», αν υπάρχει τελικά κάτι τέτοιο, των 470 μονάδων που είχε τον Ιούνιο του 2012, ενώ δείχνει να πλησιάζει τους χαμηλούς δείκτες του μακρινού 1990. Ο ημερήσιος τζίρος των συναλλαγών ανήλθε στα 97,59 εκατ. ευρώ.

Οι τραπεζικές μετοχές είναι αυτές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες απώλειες, με τη Eurobank να χάνει 29,2%, τη μετοχή της Εθνικής στο -29,06%, την τράπεζα Πειραιώς στο -27,21% και την Alpha Bank στο -17,65%. Τα νούμερα αυτά δημιουργούν έναν έντονο προβληματισμό, ειδικά σε όσους επενδυτές μπήκαν στις τελευταίες αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.

Η υποχώρηση κάτω από την ισχυρή στήριξη των 470 μονάδων δημιουργεί ανησυχία στους αναλυτές, καθώς τα επίπεδα αυτά χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμα για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Η “βουτιά” αποδίδεται τόσο στην αβεβαιότητα γύρω από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής όσο και στις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενώ την αγορά επηρέασαν και τα σενάρια για πολιτικές εξελίξεις.

 

Απώλειες κατέγραψαν και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το γερμανικό DAX να σημειώνει πτώση 3,30%, στη Γαλλία ο CAC 40 να χάνει 3,20%, και στη Βρετανία ο FTSE 100 να πέφτει 2,71%, εν μέσω αβεβαιότητας των επενδυτών για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, πράγμα που σηματοδοτούν και τα χαμηλά επίπεδα στις τιμές πώλησης του αργού πετρελαίου.

.Πηγή: ΑΜΕ, enetpress.gr