Αδηλο το μέλλον των ΜμΕ

“Στασιμότητα” και “αβεβαιότητα” είναι οι λέξεις – “κλειδιά” της οικονομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, όπως την παρουσίασε ο πρόεδρός της, Βασίλης Κορκίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία όπως τα παρουσιάζει το protothema.gr, η “απασχόληση ανάγκης” ενισχύθηκε κατά 5,3%, λόγω της ανεργίας, το 2015.

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί για το πάγωμα του ρυθμού των λουκέτων στα εμπορικά καταστήματα, 1 στις 6 επιχειρήσεις δηλώνει ότι πιθανά θα αναστείλει την δραστηριότητα της μέσα στο 2016.

Ενας στους τρεις εργοδότες είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το εμπόριο και να βρει μια θέση μισθωτού στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

«Στην Ελλάδα οι ΜμΕ σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη που της ενισχύουν, δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους και να σηκώνουν το βάρος της οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

Περίπου 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ αδυνατεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι, πάνω από 4 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ προβλέπουν μείωση πωλήσεων και κερδών τον επόμενο χρόνο, ενώ, περίπου, 1 στις 3 απέφυγε ή δεν ήταν σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη.

Όσον αφορά την απασχόληση, επικρατέστερη τάση είναι η στασιμότητα για το 2016, η οποία όμως συνοδεύεται και από μεγάλη αβεβαιότητα.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ελπίδα μέχρι το τέλος του 2015 να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες να μην οδηγήσουν σε περισσότερα λουκέτα.