Ενίσχυση του εμπορίου κατά 3,6 τρισ. δολάρια από τη μείωση της γραφειοκρατίας

Κατά 3,6 τρισ. δολάρια ετησίως θα μπορούσε να ενισχύσει τις παγκόσμιες εξαγωγές η συμφωνία για μείωση της γραφειοκρατίας και την εναρμόνιση των διαδικασιών στα τελωνεία όπως αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οργανισμού, η συμφωνία για τη διευκόλυνση του εμπορίου, που επιτεύχθηκε σε υπουργική σύνοδο στο Μπαλί τον Δεκέμβριο του 2013, θα ενισχύσει περισσότερο το εμπόριο απ’ ό,τι σε περίπτωση άρσης όλων των δασμών στις εισαγωγές παγκοσμίως, μειώνοντας το κόστος κατά 9,6% έως 23,1%.

«Θα μπορούσε να πει κανείς ότι για το παγκόσμιο εμπόριο είναι το αντίστοιχο της στροφής από το ίντερνετ μέσω σύνδεσης dial-up στο ευρυζωνικό ίντερνετ», σχολίασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Ρομπέρτο Αζεβέντο. Μόλις τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες, κάτι που ο Ρομπέρτο Αζεβέντο ελπίζει να συμβεί έως τα τέλη του 2016, θα περιοριστεί ο χρόνος αναμονής στα τελωνεία, θα μειωθούν τα περιθώρια για διαφθορά και θα επισπευσθούν οι ξένες άμεσες επενδύσεις σε πιο αδύναμες οικονομίες.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, βάσει διαφόρων οικονομικών μελετών, η συμφωνία αναμενόταν να ενισχύσει το εμπόριο κατά 400 δισ. δολάρια έως 1 τρισ. δολάρια. Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «σε γενικές γραμμές, οι προσομοιώσεις επιβεβαιώνουν ότι τα εμπορικά οφέλη από την ταχεία και πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας πιθανόν να είναι της τάξης του τρισεκατομμυρίου δολαρίων, συνεισφέροντας έως σχεδόν 1% στην ετήσια αύξηση του ΑΕΠ σε κάποιες χώρες». Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ όταν επικυρωθεί από τα δύο τρίτα των μελών του ΠΟΕ ενώ μέχρι στιγμής από τα 161 μέλη την έχουν επικυρώσει τα 50.