Τριγμοί και στην ελβετική οικονομία

Αντιμέτωπη με την ύφεση της ελβετικής οικονομίας μπορεί να βρεθεί η κεντρική τράπεζα της χώρας ενόψει της δημοσιοποίησης των στοιχείων για την ανάπτυξη, αυτήν την Παρασκευή, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, επικαλούμενη δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το ελβετικό φράγκο έχει ενισχυθεί κατά 11% σε σχέση με ένα επτάμηνο πριν, οπότε η κεντρική τράπεζα κατάργησε το πλαφόν που είχε θέσει προ διετίας για να συγκρατήσει το εγχώριο νόμισμα ως προς το ευρώ.

Ανησυχητικά συμπτώματα της ελβετικής οικονομίας είναι η υποχώρηση των εξαγωγών, η στασιμότητα στη μεταποιητική δραστηριότητα και η πτώση των τιμών στην εγχώρια οικονομία. Οικονομικοί αναλυτές διαβλέπουν πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% το β΄ τρίμηνο του έτους, έπειτα από τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,2%, που καταγράφηκε το α΄ τρίμηνο του έτους. Εκτιμούν, όμως, ότι η ύφεση αυτή θα είναι βραχυπρόθεσμη, λόγω της αποκατάστασης των ισορροπιών στην Ευρώπη, που περιορίζουν την αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου.

Προβλέπεται, μάλιστα, πως ύστερα από μια συρρίκνωση του ΑΕΠ το α΄ εξάμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης μπορεί να αναρριχηθεί στο 0,1% το γ΄ τρίμηνο και στο 0,2% το δ΄ τρίμηνο. Από τα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισαν να υποχωρούν οι φόβοι μιας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το ελβετικό φράγκο έχει διολισθήσει κατά 3% ως προς το ευρώ. Βέβαια, οι εξελίξεις για την ελβετική και την παγκόσμια οικονομία εξαρτώνται από την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως οι ελβετικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,6% το α΄ εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, οι εξαγωγές στην Ευρωζώνη, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 44% του συνόλου, μειώθηκαν 8% την ίδια περίοδο, ενώ οι εξαγωγές ελβετικών ρολογιών στην Κίνα παρουσίασαν πτώση 40% τον Ιούλιο.