Μπρα ντε φερ στο Eurogroup

του Αργύρη Παπαστάθη ΤΟ ΒΗΜΑ

Με ανοιχτά χαρτιά μεταβαίνει στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών κ.Γκίκας Χαρδούβελης καθώς το αργότερο ως την Τετάρτη η κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της προς την τρόικα. Η συνεδρίαση των Βρυξελλών σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο και την είσοδο σε μια «δομική σύμβαση», όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Παράλληλα θα κρίνει την επιστροφή (η μη) της τρόικας στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης προς την τριμερή και το Eurogroup καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου που εκπνέει στο τέλος Δεκεμβρίου. Η Αθήνα επιχειρεί να κάνει μερικά βήματα στους τομείς του Δημοσίου, του συνδικαλιστικού νόμου και της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων με στόχο να «αγοράσει» χρόνο για το Ασφαλιστικό και να αποκρούσει το αίτημα της τρόικας για απολύσεις χωρίς όριο στον ιδιωτικό τομέα. Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι επαφές και οι τηλεδιασκέψεις της τριμερούς με το υπουργείο Εργασίας και τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση.

Το αν οι προτάσεις αυτές κριθούν επαρκείς θα φανεί το βράδυ της Πέμπτης από την απάντηση των Ευρωπαίων. Παράλληλα θα φανεί από το αν η τρόικα θα δεχθεί ραντεβού που ζητεί ο κ. Χαρδούβελης στο γραφείο του στην Αθήνα. Εφόσον επιτευχθεί αυτό, στόχος του υπουργού είναι «η τρόικα να κατασκηνώσει στην Αθήνα», όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, για να κλείσουν όλα τα θέματα της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ώστε στη συνέχεια να «κλειδώσει» η νέα σχέση από το 2015 και η λύση για το χρέος.
Διαβάστε τη συνέχεια στο: