«Μέρκελ, έλα στην Ελλάδα να δεις πώς φροντίζουν την τέχνη»

της Αντας Δαλιάκα Πηγή: Έθνος

Υπό τον τίτλο «Αγαπητή Μέρκελ, έλα στην Ελλάδα να δεις πώς φροντίζουν την τέχνη και την ομορφιά», η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» παίρνει θέση υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα με σχετικό άρθρο της, το οποίο υμνεί τον τρόπο με τον οποίο συλλέκτες, μουσεία και οργανισμοί εργάζονται με κοινό στόχο τη διαφύλαξη του πολιτισμού στη χώρα.

Την αφορμή για το άρθρο της Φραντσέσκα Μποναζόλι δίνει η έκθεση «Avanguardia Russa» (Ρωσική αβάν γκαρντ) στο Παλάτσο Τσιαμπλέσε του Τορίνο του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη. «Περηφάνια και ταλέντο» είναι το μάθημα που δίνουν οι Ελληνες χορηγοί παρά την προκατάληψη, τονίζει το άρθρο.
«Οταν πηγαίνει η φράου Μέρκελ στην Αθήνα, δεν κάνει βόλτα στους γύρω δρόμους, αλλά αν το έκανε, θα έβλεπε ότι τα μαγαζιά είναι γεμάτα, παρά την κρίση», τονίζει η αρθρογράφος ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη έχουν κρατήσει περήφανα ανοιχτά τα μουσεία τους, ενώ συλλέκτες όπως ο Γιώργος Κωστάκης έχουν προσφέρει τις συλλογές τους. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, το Νέον, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ, αλλά και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση αποτελούν φωτεινά παραδείγματα που λειτουργούν με τη στήριξη σημαντικών ιδιωτών, σχολιάζει το άρθρο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64088034