Το Grexit θα ήταν καταστροφικό για την ΕΕ, δήλωσε ο άνθρωπος που εισήγαγε τον όρο

Μιλώντας σε εκπομπή του CNBC, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter υποστήριξε πως ο πραγματικός κίνδυνος μιας ελληνικής χρεοκοπίας δεν είναι οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάσταση με τα υφιστάμενα εργαλεία, συμπεριλαμβανόμενης της ενεργοποίησης μιας “υπερδραστήριας” ποσοτικής χαλάρωσης και της αγοράς ομολόγων κρατικών τραπεζών στην πρωτογενή αγορά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

“Μπορείς να διαχειριστείς μια χρηματοοικονομική κρίση. Αυτό που κατά τη γνώμη μου δεν μπορείς να διαχειριστείς είναι η ζημιά που θα προκληθεί στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης”, εξήγησε ο Buiter. Σημείωσε επίσης ότι “θα είναι πρώτη φορά από το 1951 που θα αντιστραφεί η διαδικασία που προβλέπεται από τη Συνθήκη και αυτό θα είναι καταστροφικό”.

Σε περίπτωση ναυαγίου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο Buiter προέβλεψε ότι θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων και καταθέσεων και η Ελλάδα θα τεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας εξαιτίας των δεσμεύσεων της προς το ΔΝΤ. Η εξέλιξη αυτή θα είναι ένα “τεράστιο αρνητικό” και για τις άλλες υπερχρεωμένες περιφερειακές οικονομίες. Η περίπτωση της χρεοκοπίας θα κάνει όλους να αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, το “Grexit” δεν θα είναι ένα γεγονός, αλλά μια διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες ή χρόνια -και ενδεχομένως να μπορεί να ανακληθεί από μια νέα κυβέρνηση ή κυβερνητικό συνασπισμό.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιβάλει έλεγχο κεφαλαίων τη Δευτέρα, ο αντίκτυπος στην αγορά ομολόγων και μετοχών έξω από τις περιφερειακές οικονομίες της Ευρώπης θα είναι περιορισμένος, εκτιμά ο Buiter. Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν θεωρητικά να αντιδράσουν κατακλύζοντας την αγορά με ρευστότητα δημιουργώντας έτσι αγοραστικές ευκαιρίες στις αγορές αυτές, αλλά σίγουρα όχι στην αγορά κρατικού χρέους της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

“Ο κίνδυνος θα μετριαστεί αλλά δεν θα εξαλειφθεί” είπε ο Willem Buiter. “Η τόνωση της ρευστότητας της αγοράς που πιθανότατα θα συμβεί ειδικά στην Ευρωζώνη, θα επηρεάσει και την αγορά εύκολα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών στοιχείων συμπεριλαμβανόμενων των ομολόγων και των μετοχών που θα δεχτούν προσωρινή ώθηση”. Επανέλαβε ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα νέα θα είναι άσχημα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τόνισε ότι πιθανή έξοδος από την ΕΕ μπορεί να μην οφείλεται απαραίτητα στο Grexit αλλά σε άλλους τεχνικούς λόγους.

Κλείνοντας τη συνέντευξη στο CNBC ο Willem Buiter ανέφερε ότι αν η διαδικασία “ανατιναχθεί” στην Ελλάδα, τρομαγμένοι επενδυτές θα στραφούν μαζικά στο δολάριο, στέλνοντας το στα ύψη. Αυτό από μόνο του θα καταστεί σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας στην επέκταση των ΗΠΑ. Ενώ επίσης, είναι ένας πληθωριστικός παράγοντας” είπε. “Εάν ήταν όντως να υλοποιηθεί, η ζήτηση για το ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να κάνει παύση”.