FT: Σόιμπλε και Νούναν έθεσαν θέμα περιορισμού του ELA ή επιβολής ελέγχου κεφαλαίων

Η εφημερίδα Financial Times υποστηρίζει, επικαλούμενη πληροφορίες, ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Ιρλανδός ομόλογός του, Μάικλ Νούναν, ζήτησαν κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup να επιβληθεί περιορισμός της έκτακτης ρευστότητας, δια του ELA, προς τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν επιβάλει ελέγχους στις αναλήψεις και στη ροή κεφαλαίων. Στη σύσκεψη φέρεται να έγινε μια έντονη συζήτηση για το ζήτημα των ελέγχων στη ροή κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται πάντως πως η ΕΚΤ είναι μια απολύτως ανεξάρτητη Αρχή, η οποία λαμβάνει τις αποφάσεις της ασχέτως με το τι λέγεται στις συνεδριάσεις της ευρω-ομάδας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η ΕΚΤ αύξησε εκ νέου την έκτακτη βοήθεια (ELA) που δίνει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αύξηση ανέρχεται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για την τρίτη αύξηση του ELA σε διάστημα πέντε ημερών, αφότου την προηγούμενη Τετάρτη και την Παρασκευή η ΕΚΤ ενέκρινε συνολική παροχή βοήθειας ακόμα 2,9 δισ. ευρώ.