"Forbes": Μεγάλες ευρωπαϊκές πολυεθνικές αψηφούν τις αντιρωσικές κυρώσεις

Αν κρίνει κανείς από τις επιχειρηματικές συμμετοχές στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, τότε διαπιστώνει ότι μεγάλες ενεργειακές εταιρίες και τράπεζες της Ευρώπης σκοπεύουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ρωσία, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις εναντίον της.

Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό Forbes, το οποίο σημειώνει χαρακτηριστικά, ότι ευρωπαϊκοί επιχειρηματικοί “γίγαντες” στον τομέα της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συμπεριφέρονται σα να μην επιβλήθηκαν ποτέ κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την επιβολή των κυρώσεων, ωστόσο, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν στο φόρουμ δείχνουν ότι οι μεγάλες εταιρίες των χωρών της ΕΕ, δεν δίνουν καμία σημασία σε αυτές τις κυρώσεις.

Για παράδειγμα, στο μνημόνιο “αλληλοκατανόησης” που υπέγραψαν ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός της GAZPROM και η γερμανική E.On, η Shell και η αυστριακή OMV, γίνεται λόγος για τη δημιουργία κοινού εταιρικού σχήματος για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία στην

Γερμανία. Ο αγωγός θα μεταφέρει 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου, περισσότερο από τη δυναμικότητα του υφιστάμενου “North Stream” σημειώνει το περιοδικό.

Εκτός αυτού, η Shell υπέγραψε ξεχωριστά με την GAZPROM συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Η δε αυστριακή τράπεζα UniCredit, κατά παράβαση των κυρώσεων, υπέγραψε με την GAZPROM συμφωνία δανεισμού.