Κυβέρνηση: 1,8 δις € η αύξηση του ELA από την ΕΚΤ - Παππάς: Απολύτως ασφαλείς οι καταθέσεις

Ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι το ποσό με το οποίο η ΕΚΤ αύξησε την παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες την Παρασκευή, μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος την Πέμπτη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες εκροές καταθέσεων σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεδιάσκεψης, δυο μόλις ημέρες μετά την απόφαση για αύξηση του ELA κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του πρακτορείου Reuters, το ΔΣ της ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου την Δευτέρα, ημέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αξιωματούχοι της ΕΚΤ άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα παρέμβαση για τη στήριξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος αν χρειαστεί.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο CNN, ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εμφανίστηκε καθησυχαστικός και υπογράμμισε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς. Υποστήριξε ότι η ΕΚΤ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες της Ελλάδας εκτιμώντας ότι αυτό είναι καλό για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο δημοσίευμα του CNN πέρα από τη δήλωση του κ. Παππά, τονίζεται ότι εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει την αύξηση που αποφασίστηκε.