Έκτακτη ρευστότητα 3 δις € ζήτησε η ΤτΕ - Διαψεύδει η ΕΚΤ τα σενάρια για capital control τη Δευτέρα

Αίτημα για παροχή επιπλέον ρευστότητας δια του ELA στις ελληνικές τράπεζες κατέθεσε μετά τις σημερινές εκροές και το κλίμα αβεβαιότητας μετά το άκαρπο Eurogroup ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφορίες.  Κατά τις πηγές αυτές, που σχετίζονται με τραπεζικούς κύκλους, πρόκειται για αίτημα παροχής επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η ΕΚΤ ενέκρινε 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον δια του ELA για τις ελληνικές τράπεζες).

Την ίδια ώρα, τεράστια σύγχυση προκάλεσε, λίγο νωρίτερα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters το οποίο υποστήριζε ότι μέσα στην Σύνοδο του Eurogroup κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ έκανε λόγο, ουσιαστικά, για επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες αρχής γενομένης από τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο μετέδωσε ότι κάποια στιγμή της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ρώτησε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν αύριο Παρασκευή. Ο Κερέ απάντησε: «Αύριο ναι. Για τη Δευτέρα δεν ξέρω».

Ο γνωστός δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έσπευσε ν’ αναρτήσει tweet στο οποίο υποστήριζε ότι σε επικοινωνία του με την ΕΚΤ η πληροφορία περί μη λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών στην Ελλάδα τη Δευτέρα δεν επιβεβαιώθηκε. Ερωτηθείς σχετικά, και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε το δημοσίευμα. «Διαψεύδω μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε διαρροή λάβατε εσείς ή το Reuters, να σταματήσουν οι δήθεν διαρροές που μόνο κακό κάνουν και στην πληροφόρηση των πολιτών και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική σελίδα το ΒΗΜΑ, ακολούθησε και επίσημη ανακοίνωση της ΕΚΤ όπου διαψεύδεται το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες τη Δευτέρα.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι την Πέμπτη υπήρξαν σημαντικές εκροές που έφτασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το ποσό έσπασε όλα τα ρεκόρ στο μέτωπο των ημερήσιων εκροών για την περίοδο μετά την 20η Φεβρουαρίου, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές συμφώνησαν την τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι εκροές αυξάνονται καθημερινά ιδιαίτερα μετά το τελευταίο Σαββατοκύριακο οπότε απέβησαν άκαρπες οι συνομιλίες της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους των δανειστών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επικρατεί ιδιαίτερος προβληματισμός για αύριο Παρασκευή καθώς υπάρχουν ήδη σημαντικά αιτήματα για απόσυρση καταθέσεων. Χθες, από το σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, προχθές 700 εκατομμύρια ευρώ και την Δευτέρα οι εκροές είχαν διαμορφωθεί στα 500-600 εκατομμύρια ευρώ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, με non paper, που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης  υπογραμμίζει ότι υπάρχει σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης, το οποίο προωθείται από συγκεκριμένους κύκλους.

«Αυτές οι τακτικές, υπογραμμίζουν, είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται. Ο λαός μας ξέρει ποιοι ματώνουν για τα συμφέροντα του και ποιοι παίζουν άθλια παιχνίδια. Η προσπάθεια αυτών των κύκλων θα πέσει στο κενό. Θα προσκρούσει στην ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και του λαού. Το μόνο όπλο που θα ήθελαν να έχουν είναι ο φόβος του λαού μας. Άλλα δεν…» ανέφερε το non paper.