Υπέρ του Λουίς Ντε Γκίντος για επικεφαλής του Eurogroup τάσσεται ο Σόιμπλε

Σαφή προτίμηση προς το πρόσωπο του Ισπανού Υπουργού Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος για την θέση του επικεφαλής του Eurogroup δείχνει να έχει ο ισχυρός άνδρας της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απομακρύνοντας με αυτή του την κίνηση την επανεκλογή του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

H επίσημη ανακοίνωση από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία αφού, πριν από μερικούς μήνες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είχε ξεκαθαρίσει δημόσια ότι στηρίζει την υποψηφιότητα του Ισπανού υποψηφίου. Το γεγονός ότι το Βερολίνο ψηφίζει τον κ. Ντε Γκίντος προκαλεί χαμόγελα ανακούφισης στον Ισπανό Υπουργό Οικονομικών πολιτικό που προαλείφεται για την θέση του Γερούν Ντάισελμπουμ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, σε ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε μεν καλή δουλειά αλλά ο Λουίς Ντε Γκίντος θα αποδεχθεί πολύ ικανός, πολύ επαγγελματίας και καλός πρόεδρος. Αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως “υπάρχουν πολλές ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών” και κάλεσε την Αθήνα να κάνει μια προσπάθεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση του Βερολίνου περί στήριξης του κ. Ντε Γκίντος, ήρθε λίγες ώρες μετά την απόφαση του κ. Ντάισελμπλουμ να ζητήσει αναβολή για τον Ιούλιο της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Από την πλευρά της, η Μαδρίτη πιστεύει πως, η ανάληψη της προεδρίας από δικό της υποψήφιο, θα αποτελούσε μία αναγνώριση των προσπαθειών που έχει καταβάλει στο σύνολό της η ισπανική κοινωνία και της στροφής που πραγματοποιήθηκε χάρη στις μεταρρυθμίσεις, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Η χώρα του Ισπανού Πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, βγήκε από τον κυκεώνα της ύφεσης που αντιμετώπιζε το 2013, έπειτα από τις οδυνηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών που εφάρμοσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση, στην οποία υπηρετεί ο κ. Ντε Γκίντος . Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8% του ΑΕΠ φέτος, όπως προβλέπουν οι οικονομικοί αναλυτές.

Σε ό,τι αφορά την προτίμηση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών, αυτή δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το σημερινό Eurogroup θα γίνει γνωστό ποιον στηρίζει για επικεφαλής του Eurogroup και το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών.