Ρευστότητα, φοροδιαφυγή και δημόσια έσοδα στο επίκεντρο της συζήτησης Δραγασάκη-τραπεζιτών

Τα θέματα της ρευστότητας του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων και ανεύρεση τρόπων για μεγαλύτερη αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων εξετάσθηκαν στη σύσκεψη που είχε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τους Προέδρους των συστημικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών όπως είναι το «επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ» και διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε τους Προέδρους των συστημικών τραπεζών για την πορεία υλοποίησης του στόχου της κυβέρνησης για τη σύσταση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Επιπλέον συζητήθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης όρισε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως υπεύθυνο για την διερεύνηση αυτών των δυνατοτήτων.