To CNN "αποκάλυψε" το... νησί της Αποκάλυψης! Το άρθρο-ύμνος για την Πάτμο

Ένα άρθρο-ύμνο για το νησί της Αποκάλυψης δημοσίευσε το CNN, υπό τον τίτλο “Πάτμος: το ελληνικό νησί όπου άρχισε το τέλος του κόσμου” στην κατηγορία “Ταξίδια – οι καλύτερες παραλίες”.

Το “ιερό νησί”, όπως περιγράφεται και στο άρθρο, “αποκαλύπτεται” μέσα από την πένα και τις φωτογραφίες του συντάκτη του, John Malathronas, αρθρογράφου και ταξιδιωτικού συγγραφέα που μας ταξιδεύει στις ομορφιές και στα αξιοθέατα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

“Tο νησί της Πάτμου μπορεί να μοιάζει ένας τυπικός προορισμός διακοπών στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι.

Είναι εκεί, όπου ξεκίνησε το τέλος του κόσμου.”

Και κάπως έτσι ξεκινάει και η εξιστόρηση των ομορφιών του όμορφου νησιού των Δωδεκανήσων στο CNN.

“Όχι ότι θα μπορούσατε να το μαντέψετε, καθώς περπατάτε στα στριφογυριστά δρομάκια στο κέντρο του νησιού, όπου ένας νυσταγμένος ιερέας προσέχει ένα πάγκο με αναμνηστικά” συνεχίζει η εξιστόρηση του οδοιπορικού.

“Ωστόσο, αυτός είναι ο τόπος από τον οποίο τα σιωπηρά οράματα της τελικής κατάρρευσης της ανθρωπότητας ξεπήδησαν – εμπνέοντας τον Άγιο Ιωάννη να γράψει το Βιβλίο της Αποκάλυψης που δημιουργεί τις τελευταίες σελίδες της Καινής Διαθήκης και δίνει στη Βίβλο ορισμένες από τις πιο αυταρχικές περιγραφές του.”

“Εδώ, το ελληνικό Ορθόδοξο παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, που χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα, περικλείει εντελώς τη σπηλιά όπου ο Ιωάννης λέγεται ότι είδε οράματα που ερμήνευσε ως την τελική κρίση.”

Στο εσωτερικό του Σπηλαίου της Αποκάλυψης (Φωτογραφία του John Malathronas με ειδική άδεια από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη)

 

“Εάν δεν υπήρχε η πινακίδα που να αναγράφει “Σπήλαιο της Αποκάλυψης”, δεν θα μπορούσες να ξέρεις ότι εισέρχεσαι σε αυτόν τον ιερό τόπο” ενημερώνει τους αναγνώστες του το αμερικανικό δίκτυο.

“Το παρεκκλήσι, η βόρεια πλευρά του οποίου περικλείεται από μια βραχώδη εσοχή, βρίσκεται στο τέλος μίας σειράς από διαδρόμους.

Στο εσωτερικό, μία ασημένια μίτρα βρίσκεται σε μία αποκλεισμένη περιοχή, όπου ο Απόστολος Ιωάννης φέρεται να ακούμπησε το κεφάλι του για να ξεκουραστεί. Ένα ασημένιο περίβλημα βρίσκεται γύρω από μία ρωγμή, όπου ο Άγιος ακούμπησε τα χέρια του για να σηκωθεί.

Σε αυτό το σημείο ο διάκονος Πρόχορος κατέγραψε τα λεγόμενα του Αγίου, καθώς εκείνος βίωνε το όραμα» εξηγεί ο φύλακας του παρεκκλησιού στον αρθρογράφο, δείχνοντας μία ανοιχτή Βίβλο που βρίσκεται σε μία φυσική εσοχή του βράχου.
“Η σχισμή καταλήγει σε τρία σημεία, που θεωρείται ότι συμβολίζουν τη χριστιανική Αγία Τριάδα – τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.

Δύο μοναχοί ζουν ακόμα στα κελιά πάνω από το σπήλαιο, αν και το κύριο σημείο της θρησκευτικής δραστηριότητας στην Πάτμο είναι το μοναστήρι του Άγιου Ιωάννη, που στέκεται επιβλητικά πάνω από το νησί.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο, Έλληνα μοναχό, και περιέχει αυθεντικά χτίσματα, που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα, όπως μέρη του τείχους, η κουζίνα, κάποια κελιά, η στέρνα και κυρίως ο ναός του Αγίου Ιωάννη με τις εκπληκτικές τοιχογραφίες. Εξίσου εντυπωσιακά είναι το μουσείο και η βιβλιοθήκη του μοναστηριού.”

Η βιβλιοθήκη του μοναστηριού διαθέτει 1.200 χειρόγραφα σε περγαμηνή, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων του κατά Μάρκον Ευαγγέλιο που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα.

 

Επιπλέον, ο συντάκτης αναφέρεται στον θρησκευτικό τουρισμό που αναπτύσσεται στο νησί, όπως τον ενημερώνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Πανάγος Ευγενικός, ο οποίος σημειώνει:

“Η θρησκεία από μόνη της δεν αρκεί για να προσελκύσει τουρίστες σε κάποιον προορισμό. Πρέπει να υπάρχει ένας επιπλέον παράγοντας έλξης. Στην περίπτωση της Πάτμου, αυτό είναι οι παραλίες μας και η ομορφιά της Χώρας, της πρωτεύουσα της Πάτμου».

Παραλία Λάμπη, στο βόρειο τμήμα της Πάτμου

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, “Ο Νίκολας Νεγρεπόντε του Media Lab του πανεπιστημίου MIT, εγκατέστησε ένα σύστημα ασύρματου δικτύου σε ολόκληρο το νησί, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να περιποιούνται στο ίντερνετ δωρεάν.

Ένας άλλος λάτρης της Πάτμου, ο οικονομολόγος Τσαρλς Πικτέ, χρηματοδότησε την αποκατάσταση τριών ανεμόμυλων σε ένα λόφο απέναντι από το μοναστήρι. Ο ένας από αυτούς βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία και παράγει αλεύρι ολικής άλεσης.

Ο Τζόζεφ Ζησιάδης, Ελβετός πολιτικός, έχει πιο φιλόδοξα σχέδια: καλλιεργεί αμπέλια σε 20 στρέμματα γης κοντά στην παραλία Πέτρα μαζί με τον Ντοριάν Αμάρ, Γάλλο οινοπαραγωγό.

Αυτό που σημειώνεται επίσης στο αφιέρωμα του CNN είναι ο σεβασμός προς την θρησκευτικότητα του νησιού, καθώς όπως αναφέρει διευθυντής ξενοδοχειακής μονάδας:

«Το μοναστήρι έχει αρκετή επιρροή, αλλά δεν εμπλέκεται στην καθημερινή ζωή εφόσον υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός: για παράδειγμα, απαγορεύεται ο γυμνισμός και τα μπαρ στη Χώρα κλείνουν στις 3 π.μ.»

Ο διευθυντής του μοναδικού 5άστερου ξενοδοχείου “Patmos Aktis” αναφέρει επίσης στο CNN ότι το νησί την “γενική αίσθηση, ειδικά μεταξύ των τακτικών κατοίκων και εκείνων που κατέχουν σπίτια στην Πάτμο, ότι το νησί πρέπει να προστατεύεται από τον μαζικό τουρισμό.”, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι πρόκειται να φτιαχτεί ποτέ αεροδρόμιο στην Πάτμο.

“Το μοναστήρι θα επιθυμούσε την κατασκευή αεροδρομίου στο νησί” αναφέρει ωστόσο ο πατέρας Βαρθολομαίος, “ένας πρόσχαρος και επικοινωνιακός μοναχός” .

“Σύμφωνα με τον Βαρθολομαίο, το μοναστήρι ενστερνίζεται πάντα τις απόψεις του δήμου και τις τουριστικές αρχές όσον αφορά στα σχέδια ανάπτυξης.”

«Μία στρατιωτική βάση επιθυμούσε να κάνει ασκήσεις πυροβολικού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά τους απαγορεύθηκε», προσθέτει ο πατέρας Βαρθολομαίος.

Η ισορροπία και η αρμονία που προσφέρει το νησί τονίζεται ιδιαιτέρως στο άρθρο, με αναφορές να λένε πως «Το νησί έχει πολλούς θαυμαστές, οι οποίοι έρχονται εδώ για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους και να απορροφήσουν ενέργεια. Μπορείς να αισθανθείς την αλλαγή της αύρας όταν φτάνεις στο νησί».

«Η Πάτμος είναι μια μικρή εκδοχή του Βυζαντίου, σαν το Άγιο Όρος αλλά πιο εξελιγμένο. Δεν αποκαλείται τυχαία η Ιερουσαλήμ του Αιγαίου».

Και με αυτήν την φράση το CNN ολοκληρώνει το οδοιπορικό του, “αποκαλύπτοντας” σε ολόκληρο τον πλανήτη τις κρυφές πτυχές του νησιού της Αποκάλυψης.