Το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας η καλύτερη πόλη για να ζεις – «Βουτιά» 20 θέσεων για την Αθήνα λόγω πανδημίας

Ανακατατάξεις σε μια σειρά ζητημάτων θεμάτων που αφορούν στην ποιότητα ζωής, φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού, όπως φαίνεται από τον δείκτη Global Liveability για το 2021 της λίστας του Economist Intelligence Unit, όπου παρουσιάζονται οι καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς.

Η λίστα καταρτίζεται κάθε χρόνο ενώ αξιολογούνται 140 πόλεις, με βάση 30 κριτήρια, όπως το επίπεδο ζωής, οι υποδομές μεταφορών, η εγκληματικότητα, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, η πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία. Τα στοιχεία για τη φετινή έκθεση συγκεντρώθηκαν την περίοδο 22 Φεβρουαρίου και 21 Μαρτίου 2021.

 

Ανατροπή σημειώθηκε στην πρώτη θέση των 140 χωρών της λίστας, όπου το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας θεωρείται η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς. Κι ενώ οι πόλεις της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας είδαν την κατάταξή τους να ανεβαίνει, αντίθετη ήταν η εικόνα στην Ευρώπη, που οι πόλεις υποχώρησαν, κάτι που συνέβη και με την Αθήνα, που κατατάσσεται και στις 10 πόλεις με τη μεγαλύτερη «μείωση» στο σκορ.

«Βουτιά» 20 θέσεων για την Αθήνα

Η Αθήνα υποχώρησε κατά 20 θέσεις και πλέον βρίσκεται στην 92η θέση, έναντι της 72ης πέρυσι, ενώ η πτώση την έβαλε και στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή.

Η μεγάλη πτώση αποδίδεται κυρίως στον δείκτη της υγειονομικής περίθαλψης, που επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία της Covid-19. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι βαθμολογίες στην υγειονομική περίθαλψη επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω της πανδημίας. Σε σύγκριση με έξι μήνες πριν, η μέση βαθμολογία μιας πόλης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχει μειωθεί κατά σχεδόν πέντε βαθμούς», γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Όπως επισημαίνεται, η υγειονομική περίθαλψη επιδεινώθηκε στην Πράγα της Τσεχίας, στην Αθήνα και στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, καθώς την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξανόταν δραματικά. Κάτι τέτοιο προκάλεσε πίεση στο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα η πρόσβαση στο νοσοκομείο και σε ποιοτικές συνθήκες περίθαλψης να είναι πιο δύσκολη.

Οι πόλεις που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας

Στη δεύτερη θέση, μετά το Όκλαντ, βρίσκεται η Οζάκα της Ιαπωνίας, η Αδελαΐδα της Αυστραλίας, το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και το Τόκιο της Ιαπωνίας.

«Το Ώκλαντ ανέβηκε στην κορυφή της κατάταξης λόγω της επιτυχίας στον περιορισμό της πανδημίας, που επέτρεψε στην κοινωνία να παραμείνει ανοιχτή. Οι ευρωπαϊκές πόλεις πήγαν ιδιαίτερα άσχημα στη φετινή έκθεση. Οκτώ από τις δέκα μεγαλύτερες πτώσεις στην κατάταξη προέρχονται από την Ευρώπη», σημειώνουν οι συντάκτες.

Πέρυσι, η Βιέννη βρισκόταν στην κορυφή της λίστας και πλέον έπεσε στο νούμερο 12. Ωστόσο η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στο Αμβούργο, που έπεσε κατά 34 θέσεις και βρίσκεται στην 47η θέση. Ανάλογα χαρακτηριστικά παρατηρήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στη δεκάδα βρίσκονται μόνο δύο πόλεις της Ευρώπης, η Ζυρίχη και η Γενεύη της Ελβετίας, παρά τους μικρούς περιορισμούς που συνεχίζουν να ισχύουν.

Τα αποτελέσματα οφείλονται ξεκάθαρα στην επιδείνωση της βαθμολογίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ενώ τα μέτρα κατά του κορωνοϊού όπως το lockdown και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία μείωσαν επίσης δείκτες που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής.

Στην τελευταία θέση η Δαμασκός

Παρά τις ανακατατάξεις στην κορυφή της λίστας, δεν υπήρξαν αξιοσημείωτες αλλαγές στον «πάτο» όπου η Δαμασκός της Συρίας βρίσκεται στην τελευταία θέση, λόγω της συνέχισης του εμφυλίου.

Στην τελευταία δεκάδα βρίσκονται επίσης το Λάγος στη Νιγηρία, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα και η Ντάκα, η πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές.

Σε πολλές πόλεις που κατατάσσονται χαμηλά, διαπιστώνονται συγκρούσεις, με αποτέλεσμα πιέσεις στα υγειονομικά συστήματα και τον κατασκευαστικό τομέα.