Πώς η αστυνομία έφτασε στην εξιχνίαση της δολοφονίας της 37χρονης στη Ζάκυνθο

Στην πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας της 37χρονης συζύγου του Ντίμη Κορφιάτη και της απόπειρας εις βάρος στις 9 Ιουνίου 2020 προχώρησε η Αστυνομία όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Πέτρος Τζαφέρης. Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 10 άτομα, μεταξύ αυτών δύο απότακτοι αστυνομικοί καθώς και γνωστός εφοπλιστής.

Κατά τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν 7 άτομα, ένας από τους κατηγορούμενος είναι έγκλειστος, ενώ αναζητούνται ο εφοπλιστής και μια 27χρονη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία ηθικός αυτουργός είναι 42χρονος απότακτος αστυνομικός ο οποίος ήταν έγκλειστος στις φυλακές κατά τη δολοφονική επίθεση και αποφυλακίστηκε πρόσφατα.

Φυσικοί αυτουργοί είναι ένας 38χρονος, συνοδός ασφαλείας του εφοπλιστή και ένας 39χρονος, ο οποίος εμφανίστηκε αυτοβούλως στις αστυνομικές Αρχές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δύο δράστες χρησιμοποίησαν φουσκωτό σκάφος για να πάνε και να φύγουν από τη Ζάκυνθο μετά τη δολοφονική επίθεση. Το σκάφος είναι ιδιοκτησίας του εφοπλιστή που το παραχώρησε στους δράστες και γι’ αυτό κατηγορείται για απλή συνέργεια.

Κίνητρο της δολοφονικής επίθεσης είναι οι προσωπικές διαφορές που είχαν ο 42χρονος φυσικός αυτουργός και οι δύο φυσικοί αυτουργοί με τον επιχειρηματία Ντίμη Κορφιάτη.

Κομβικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης είχε η ένορκη μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα που κατέθεσε πρόσφατα και ήρθε να «δέσει» με τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η αστυνομική έρευνα.

Στις δηλώσεις του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «από την πρώτη στιγμή πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες, συλλέχθηκαν στοιχεία και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες προανακριτικές πράξεις. Σταδιακά και ύστερα από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση των ευρημάτων και των ερευνητικών δεδομένων στοιχειοθετήθηκε ο ρόλος κάθε δράστη».

Όπως είπε πέντε από τους δράστες, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με δόλο και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή και για παράβαση του νόμου περί όπλων. Ένας κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και τέσσερις για συνέργεια σε αυτές τις πράξεις.

Πώς οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η δολοφονική επίθεση

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Απόστολος Σκρέκας, μεσημβρινές ώρες της 09-06-2020 στη Ζάκυνθο, δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, πυροβόλησαν επανειλημμένα σε βάρος 53χρονου ημεδαπού και 37χρονης ημεδαπής, οι οποίοι επέβαιναν σε δίκυκλη μοτοσυκλέτα, οδηγούμενη από τον πρώτο. Αποτέλεσμα ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός της συνοδηγού και ο σοβαρός τραυματισμός του οδηγού, ενώ οι δράστες διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Από τη συνολική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, όπως σχηματίσθηκε σταδιακά σε χρονικό διάστημα ενός έτους, προέκυψαν με χρονολογική σειρά τα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια του εγκλήματος, αλλά και μετά από αυτό, καθώς και η εμπλοκή καθενός από τους δράστες.

Συγκεκριμένα, βραδινές ώρες της 04/05-06-2020, δύο από τους συλληφθέντες (38 & 36 ετών αντίστοιχα), κανόνισαν και πραγματοποίησαν τη μεταφορά του φουσκωτού σκάφους ιδιοκτησίας 44χρονου κατηγορουμένου – μη συλληφθέντα, από την Αθήνα στην Ηλεία.

Εκεί το σκάφος, παρελήφθη από 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης) και με τη βοήθεια 50χρονου συλληφθέντα, το απέκρυψε σε αποθήκη ξυλείας ιδιοκτησίας του τελευταίου, όπου και παρέμεινε κρυμμένο έως και την 08-06-2020.

Βραδινές ώρες της 08-06-2020, οι συλληφθέντες (38 & 39 ετών), μετέβησαν από την Αθήνα στην Ηλεία, όπου σε αποθήκη-ξυλουργείο συναντήθηκαν με τον 63χρονο συλληφθέντα (σήμερα έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης) και τον 60χρονο συλληφθέντα, ιδιοκτήτη της αποθήκης.

Στη συνέχεια, οικείο πρόσωπο του 60χρονου μετέφερε το σκάφος με φορτηγό όχημα, από την αποθήκη σε λιμάνι μικρών σκαφών, σε παράκτια περιοχή της Ηλείας. Την ίδια μέρα (08-06-2020), οι συλληφθέντες 38 και 39 ετών, έθεσαν εν πλω το σκάφος και μετέβησαν στη Ζάκυνθο.

Κατά την άφιξή τους, τους ανέμεναν οι συλληφθέντες 35 & 36 ετών και η μη συλληφθείσα 27 ετών, με τους οποίους ενώθηκαν σε ομάδα και αναζήτησαν το 53χρονο θύμα.

Αμέσως μετά την τέλεση του εγκλήματος την 09-06-2020, οι 38χρονος και 39χρονος συλληφθέντες, με τη βοήθεια συνεργών τους, εγκατέλειψαν σε άγνωστο σημείο τη μοτοσικλέτα, επιβιβάσθηκαν στο ίδιο φουσκωτό σκάφος και διέφυγαν από τη Ζάκυνθο.

Την επόμενη μέρα (10-06-2020), ο 35χρονος συλληφθείς μετέβη σε λιμάνι της Ζακύνθου, όπου με διάφορα καθαριστικά είδη, καθάρισε το σκάφος, το οποίο εντοπίστηκε σε λιμάνι της Ζακύνθου την 11-06-2020 και κατασχέθηκε.

Η αστυνομική επιχείρηση

Από την μεριά της εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υπαστυνόμος Α’ Άννα Ευθυμίου, αναφέρθηκε στην αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των κατηγορούμενων.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν και προσήχθησαν έξι από τους δράστες της υπόθεσης, ενώ εμφανίστηκε αυθόρμητα ένας ακόμη κατηγορούμενος. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα δύο άτομα τα οποία αναζητούνται και ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε, υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζακύνθου, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση για διενέργεια κύριας ανάκρισης. Σε βάρος των δραστών εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, πλην του ενός εκ των κατηγορουμένων, που είναι ήδη κρατούμενος σε Κατάστημα Κράτησης, ενώ πρωινές ώρες σήμερα οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Σχετικά με το ποινικό παρελθόν των δραστών, ενδεικτικά αναφέρεται ότι έξι από τους κατηγορουμένους έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν για διάφορα αδικήματα, όπως γ ια απόπειρα ανθρωποκτονίας, εγκληματική οργάνωση, εκβίαση, απειλή, εξύβριση, σωματικές βλάβες, πλαστογραφία, τοκογλυφία, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.