Πέντε σημεία της Αθήνας σερβίρουν χειροποίητες, σπιτικές πίτες της... μαμάς

Οι Έλληνες μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι το φαγητό στο χέρι αλά ελληνικά είναι νόστιμο, υγιεινό, σε πολλές παραλλαγές και ακούει στο όνομα… ελληνική παραδοσιακή πίτα!
1

Όλοι έχουμε αναμνήσεις από τη μαμά ή τη γιαγιά να ζυμώνει και να ανοίγει φύλλο (χειροποίητο) να το γεμίζει με αγνά υλικά από ό,τι τραβάει η όρεξη, να βάζει το λαχταριστό έδεσμα στο φούρνο και το σπίτι να πλημμυρίζει μυρωδιές.

Οι πίτες στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τις συναντάμε σε κάθε τόπο και παραλλαγή: σπανακόπιτα, χορτόπιτα, τυρόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα, κρεατόπιτα, μακαρονόπιτα, ηπειρώτικη, σκοπελίτικη, μακεδονίτικη, κεφαλονίτικη και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό!

Το ερώτημα ωστόσο είναι αν μπορούμε να βρούμε στην Αθήνα αυτό το ζεστό και αφράτο έδεσμα στην σπιτική του εκδοχή και με τη… μαμαδίστικη συνταγή: δηλαδή καμωμένο με χειροποίητο φύλλο, αγνά υλικά, παρθένο ελαιόλαδο, με γνώση και πολύ μεράκι! Η απάντηση είναι πως ναι μπορούμε! Και μας το αποδεικνύουν έμπρακτα πέντε σημεία της Αθήνας που αποτελούν τον παράδεισο της σπιτικής, ελληνικής, παραδοσιακής πίτας.
2
Οι πίτες της Σοφίας
Οι μυρωδιές εδώ σε… “σέρνουν” από τη μύτη. Σε ένα μικρό μαγαζί στο Παλαιό Φάληρο, η Ματίνα, ο Δημήτρης και ο Γιώργος φτιάχνουν πίτες με συνταγές της μαμάς Σοφίας. Έχοντας σαν βάση τις συνταγές και την τεχνική της μητέρας τους για την παρασκευή της πίτας, πήγαν τις γεύσεις τους ένα βήμα παραπάνω και κέρδισαν τις εντυπώσεις. Ξεκινώντας αρχικά με 6 είδη πίτας τα τρία παιδιά προσφέρουν σήμερα στο μαγαζί 14 αλμυρές και 7 γλυκές προτάσεις χειροποίητης πίτας. Από πιπερόπιτα μανιταριών και… τσουκνιδόπιτα μέχρι φραουλόπιτα, ροδακινόπιτα ή κυδωνόπιτα, οι γεύσεις τους έχουν γίνει ανάρπαστες! Όλα τα υλικά τους προέρχονται από έλληνες μικροπαραγωγούς και η παρασκευή γίνεται μπροστά στα μάτια των πελατών.
Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο

3
Οι πίτες της πεθεράς
Γιατί πάντα η πεθερά ξέρει καλύτερα! Ευφάνταστο όνομα και σπιτικές, ζεστές πίτες φτιαγμένες με αγνά υλικά και λαχανικά εποχής, ακριβώς όπως τα φτιάχνει η… ηπειρώτισσα πεθερά. Όπως κάθε νοικοκυρά και παραδοσιακή πεθερά λοιπόν και με το μπλάστη ανά χείρας, μας προτείνει κλασικές, παραδοσιακές πίτες όπως τυρόπιτα, χορτόπιτα, πρασόπιτα αλλά και πιο ιδιαίτερες όπως σολωμόπιτα, ρεβυθόπιτα, πίτα ψητών λαχανικών με μετσοβόνε, ζεστές και μοσχομυριστές.
Πινδάρου 26, Κολωνάκι

4
Pie Works
Κάθε μέρα το Pie Works πλημμυρίζει τη γειτονιά του Κολωνακίου με γαργαλιστικές μυρωδιές που ανοίγουν την όρεξη! Από την ανοιχτή κουζίνα τα κορίτσια ξεκινούν από νωρίς να ετοιμάζουν χειροποίητες πίτες της γιαγιάς, εξελίσσοντας τις συνταγές με φρέσκα υλικά, τραγανά φύλλα και μπόλικη φαντασία. Ως γυναίκες φροντίζουν οι γεύσεις τους να είναι ελαφριές, με χαμηλά λιπαρά και για το λόγο αυτό προτιμούν το αγνό ελαιόλαδο στις συνταγές τους. Εδώ θα δοκιμάσετε κρεατόπιτα, κοτόπιτα, παστουρμαδόπιτα ή μπορείτε να γλυκαθείτε με πεντανόστιμη γαλατόπιτα, μηλόπιτα, σοκολατόπιτα.
Αμερικής 16Α, Κολωνάκι

5
Μελίαρτος
Ο Μελίαρτος αποτελεί μια ξεχωριστή κατηγορία στο γρήγορο φαγητό. Σε έναν χώρο καταφέρνει να συνδυάζει τέσσερα διαφορετικά καταστήματα «παντρεύοντας» τις συνταγές της γιαγιάς από το χωριό με σύγχρονες πινελιές. Στο «Πιτοπωλείο» του Μελίαρτου έχετε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη ποικιλία από ζεστές, φρεσκοψημένες πίτες. Οι πίτες εδώ φτιάχνονται με χειροποίητο φύλλο και τον παραδοσιακό τρόπο της γιαγιάς. Εκτός από τη γνωστή σπανακοτυρόπιτα (που παρασκευάζεται με περισσότερα από δυο φύλλα καθώς προστίθενται και ενδιάμεσα φύλλα ζύμης και φέτα) θα δοκιμάσετε γαλατόπιτα, μακαρονόπιτα, πατατόπιτα (με κομμάτια πατάτας και όχι πολτό), τυρόπιτα ρούμελης, πίτα αλλαντικών, πίτα μεσογειακή, κιμαδοπιτάκια, μπουγάτσα, πίτα μπριάμ, πίτα μουσακά και ό,τι άλλο φανταστούν οι σεφ του Μελίαρτου. Για τους επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν αν όχι όλες, τότε τις περισσότερες γευστικές προτάσεις, ο Μελίαρτος δίνει αυτή τη δυνατότητα οικονομικά και προσφέρει τις πίτες του με το κιλό.
Ερμού 65 και Αιόλου, Αθήνα

6
Ioanna’s by Tsolomiti
Σε αυτό τον μοντέρνο φούρνο της Ιωάννας Τσολομίτη όλα παρασκευάζονται με φρέσκα υλικά και μεράκι. Όλη η ομάδα, από τα ξημερώματα ήδη, αρχίζει να ζυμώνει και να φουρνίζει ώστε από νωρίς το πρωί όλα να είναι στη θέση τους. Εκτός από τα χειροποίητα κουλούρια Θεσσαλονίκης, τσουρεκάκια κλπ., το κατάστημα δίνει μεγάλη έμφαση και στην παρασκευή διαφόρων ειδών σπιτικής πίτας. Στο Ioanna’s μπορείτε να δοκιμάσετε ζεστές κοτόπιτες, τυρόπιτες, χορτόπιτες, πιπερόπιτες κ.α. με χειροποίητο, χωριάτικο φύλλο.
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 548, Άλιμος

Πηγή: http://entertainment.in.gr/html/ent/282/ent.174282.asp