Norman Atlantic: “Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας”, φέρεται να δήλωσε ο πλοίαρχος

Πέντε ώρες κράτησε η κατάθεση του πλοιάρχου του Norman Atlantic στις ιταλικές αρχές του Μπάρι.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο πλοίαρχος Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, φέρεται να δήλωσε πως “Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας και ο συναγερμός χτύπησε αμέσως μόλις είδα τους πρώτους καπνούς”.

Ο πλοίαρχος, είπε ότι σήμανε αρχικά συναγερμό μόνο στα μέλη του πληρώματος εξαιτίας της έκτασης της φωτιάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στο πλήρωμα και πρόσθεσε ότι αργότερα όπως ορίζουν οι διαδικασίες- σήμανε τον συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο.

Ο δικηγόρος του Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, Αλφρέντο Ντέλι Νότσι, δήλωσε: “Ο πελάτης μας είναι ψύχραιμος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων στη θάλασσα”.

Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πλοιοκτήτης του Norman Atlantic, τον οποίο επίσης ανέκριναν οι Αρχές.

Στις αρχές καταθέτουν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα) που μεταφέρθηκαν, στο λιμάνι του Πρίντεζι.

Συνολικά, 11 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους -σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό-, ενώ δύο αλβανοί ναυτικοί που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ένα καλώδιο ρυμούλκησης του οχηματαγωγού κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Παράλληλα και όπως ανακοινώθηκε από τις ιταλικές αρχές, μετά την άδεια που δόθηκε από την Αλβανία, (το Norman Atlantic, βρίσκεται σε αλβανικά χορικά ύδατα), το πλοίο την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2015 θα ρυμουλκηθεί με προορισμό το λιμάνι του Πρίντεζι.

Στην περιοχή βρίσκονται πάνω από 6 ρυμουλκά.

Στην Αθήνα έφτασαν Έλληνες διασωθέντες. Το αεροπλάνο έφτασε στην Αθήνα λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι.

Η πτήση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, αλλά λόγω καιρού αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Με δημοσιέυματα στο σημερινό ιταλικό Τύπο, γίνεται λόγος για σοβαρά προβλήματα στο συντονισμό εκκένωσης εκ μέρους του πληρώματος, για προβλήματα στο σύστημα πυρόσβεσης του πλοίου, αλλά και στα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα αίτια της “τραγωδίας” αναμένονται τις επόμενες μέρες και μετά την εξέταση του πλοίου από ειδικό κλιμάκιο που έχει οριστεί από τις Ιταλικές αρχές.

Στο κλιμάκιο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα συμμετέχει και το πολεμικό ναυτικό της Ιταλίας, αλλά και οι Ελληνικές Αρχές.

Σημειώνουμε ότι οι Έλληνες διασωθέντες του Norman Atlantic ανέρχονται τους 236, σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ενώ επιβεβαιώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδας, στη Ρώμη, η ταυτοποίηση της σορού ενός άνδρα, από την οποία προκύπτει ότι, πρόκειται για τον Ελληνικής υπηκοότητας Κωνσταντίνο Κουφόπουλο.

Η σορός έχει μεταφερθεί στην Πολυκλινική του Μπάρι Ιταλίας.

Norman Atlantic captain