Η σύγκριση είναι ο δολοφόνος της ευτυχίας...

Ο Matthieu Ricard, ένας Θιβετιανός βουδιστής μοναχός, θεωρείται ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο.

Ωστόσο υπάρχει κάτι που τον στενοχωρεί.

Οι επιστήμονες έσωσαν στον 70χρονο μοναχό το παρατσούκλι αυτό, μετά την συμμετοχή του σε μία 12ετή μελέτη για τον διαλογισμό και την συμπόνια στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν.
Αλλά ο Ricard, που κατάγεται από τη Γαλλία και ζει σε ένα μοναστήρι στο Νεπάλ, αποκάλυψε στο περιοδικό GQ πως θεωρεί τον τίτλο ‘παράλογο’.
‘Ξέρω ότι υπάρχουν και πιο ευτυχισμένοι μοναχοί’ δήλωσε στο περιοδικό ο βουδιστής μοναχός που μπορεί να διαλογίζεται για μέρες. ‘Πραγματικά το πιστεύω. Είναι παράλογο’ πρόσθεσε.
Αγωνιζόμενος να διαχειριστεί την προσοχή που ακολούθησε τη δημοσίευση της μελέτης, ζήτησε από τον Δαλάι Λάμα, αν θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέσα σε ένα καταφύγιο. Αλλά ο Δαλάι Λάμα του είπε πως ο κόσμος χρειάζεται την καθοδήγησή του. ‘Αν θέλουν να είσαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος, τότε πρέπει να είσαι αυτός’.
Προκειμένου να καταλήξει στο συμπέρασμα πως ο Ricard είναι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, ο νευροεπιστήμονας Ρίτσαρντ Ντέιβιντσον τοποθέτησε στον μοναχό 256 αισθητήρες, την ώρα που διαλογιζόταν για συμπόνια. Ο Ντέιβιντσον διαπίστωσε πως ο εγκέφαλος του Ricard παρήγαγε ένα επίπεδο κυμάτων γάμμα – που συνδέονται με την συνείδηση, την προσοχή, την μάθηση και τη μνήμη – που δεν είχε αναφερθεί ποτέ ξανά στην επιστημονική βιβλιογραφία.
‘Οι σαρώσεις παρουσίασαν επίσης υπερβολική δραστηριότητα στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου του σε σχέση με την δεξιά πλευρά, επιτρέποντάς του να έχει μια ασυνήθιστα μεγάλη ικανότητα για ευτυχία και μια μειωμένη τάση προς την αρνητικότητα’ έγραψε εκείνη την περίοδο ο Ντέιβιντσον.
Παρόλο που δεν του αρέσει ο τίτλος, ο Ricard έχει γράψει πολλά βιβλία για την φιλοσοφία της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων των ‘Αλτρουισμός’, ‘Στην πορεία προς την Ενσυνείδηση’ και ‘Ευτυχία’. Έχει επίσης δημοσιεύσει και πολλά photobooks.
Ερωτηθείς για το πώς μπορούν κι άλλοι να επιτύχουν την ευτυχία, ο Ricard είχε δηλώσει πέρυσι στο Business Insider πως το κλειδί είναι η καλοσύνη και ο αλτρουισμός. Η εκπαίδευση του νου κάνοντας ευτυχείς σκέψεις συνεχώς επί 15 λεπτά την ημέρα, βοηθά επίσης αρκετά. Η επιστήμη υποστηρίζει τις ιδέες του, καθώς η μελέτη του Ντέιβιντσον έδειξε πως 20 λεπτά διαλογισμού μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται πιο ευτυχισμένος.
Μιλώντας στο GQ, ο μοναχός είπε η σύγκριση με άλλους είναι επίσης επιζήμια. ‘Η σύγκριση είναι ο δολοφόνος της ευτυχίας’ δήλωσε.