Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

«Εργαζόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε συνάντηση, στο Βερολίνο, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Στην ατζέντα της συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ, και του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε, βρέθηκε και το θέμα της Ελλάδας.

Η κυρία Μέρκελ, η οποία υποδέχτηκε σήμερα (31/03) τον κ.Ολάντ στην Καγκελαρία στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε, στην Ελλάδα, λέγοντας πως η διαδικασία συνομιλιών ανάμεσα στην χώρα και τους θεσμούς «πρέπει να συνεχιστεί».  Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ υπάρχει κάποια ευελιξία, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.

«Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει με τους θεσμούς μετά τις αυριανές συνομιλίες. Είμαι πεπεισμένη ότι θα γίνει. Οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται πρέπει να πάρουν την κατεύθυνση τις υποχρέωσης», σημείωσε με νόημα η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα, εκτός από τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ζωή».

Η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών αναφορικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις. «Δεν θα ορίσω συγκεκριμένες ημερομηνίες, το πρόγραμμα τρέχει μέχρι το τέλος του Απριλίου. Όσο το συντομότερο η Ελλάδα απαντήσει, τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να βοηθήσουμε. Η δουλειά συνεχίζεται», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Παράλληλα αναφέρθηκε στην τραγωδία με το Airbus της Germanwings, στην τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού CharlieHebdo και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται πολύ στενά σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας», δήλωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε πως οι υπουργοί των δύο χωρών έχουν ενημερώσει την ίδια και τον Γάλλο Πρόεδρο σχετικά με θέματα ασφαλείας, την παράνομη μετανάστευση και τα θέματα οικονομίας, περιβάλλοντος και ανάπτυξης. Αναφερόμενη στο θέμα των πυρηνικών του Ιράν εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει μια «αποδεκτή συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «έχουμε ήδη χάσει πολύ χρόνο» και επομένως «όσο το συντομότερο δυνατό οριστούν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το καλύτερο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη». Κληθείς να σχολιάσει την αεροπορική τραγωδία της Germanwings ο κ. Ολάντ υπογράμμισε ότι «τις τελευταίες δύο εβδομάδες η γερμανογαλλική φιλία έχει γίνει περισσότερο “αδελφική σχέση”. Σε τέτοιες τραγικές στιγμές, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν γίνει μία χώρα».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποδέχτηκε τον Γάλλο πρόεδρο στις 12:15 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τακτικού γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου το οποίο θα λάβει χώρα αμέσως μετά το τετ α τετ των δυο ηγετών, παρουσία πολυάριθμων Υπουργών των δυο πλευρών, μεταξύ αυτών θα παραβρεθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας.