Στενεύουν τα περιθώρια για την επίτευξη μιας διεθνούς αποδεκτής συμφωνίας όσον αφορά τα πυρηνικά του Ιράν. Σε λιγότερο από 24 ώρες και μετά από 18 μήνες «σκληρών» διαπραγματεύσεων, οι Υπουργοί Εξωτερικών των: ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλίας, Ρωσίας, Κίνας, Γερμανίας – γνωστοί ως Ομάδα 5+1 – αλλά και του Ιράν καλούνται σήμερα να καταλήξουν σε μια κοινή απόφαση.
Στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία θα διασφαλίζει τον απόλυτο ειρηνικό της χαρακτήρα, με αντάλλαγμα την άρση διεθνών κυρώσεων.
Οι επιθυμίες των δύο πλευρών είναι σαφείς. Οι Ιρανοί από την πλευρά τους ζητούν να αρθούν οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από το 2006 ώστε να αναπνεύσει η ιρανική οικονομία, ενώ η διεθνής κοινότητα ζητά να μπουν περιορισμοί στον ιρανικό εμπλουτισμό ουρανίου ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες υποψίες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός αποτελεί αντικείμενο διεθνούς διαμάχης από το 2002 (οπότε αποκαλύφθηκε το μέχρι τότε «κρυφό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης), ενώ οι «πυρηνικές φιλοδοξίες» του Ιράν αποτελούν αντικείμενο ανησυχίας για την Ουάσιγκτον ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Αν οι έξι μεγάλες δυνάμεις καταφέρουν σήμερα να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, τότε θα έχει γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για σημαντικές αλλαγές στον κόσμο.
” Πρέπει να τελειώνουμε άμεσα”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δυτικός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. ” Μας απομένουν μόλις λίγες ώρες για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας ειδάλλως το έργο μας θα γίνει πολύ, πολύ δύσκολο” .
Μια συμφωνία θα μπορούσε να φέρει το Ιράν πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στη Δύση, τα τελευταία περίπου 35 χρόνια (από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και μετά), ενδεχόμενο που φυσικά δημιουργεί έντονη ανησυχία στο Ισραήλ αλλά και στη Σαουδική Αραβία. Από οικονομική σκοπιά, μια συμφωνία θα ωφελούσε, πέρα από το Ιράν, και τη διεθνή κοινότητα (κυρίως την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ασία) που θα αποκτούσε ξαφνικά πρόσβαση σε μια «ανεκμετάλλευτη» αγορά περίπου 80 εκατ. ανθρώπων.
Το ενδεχόμενο ωστόσο να υπάρξει συμφωνία σήμερα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. καθώς οι δύο πλευρές εμφανίζονταν χθες να διαφωνούν σε τρία σημαντικά ζητήματα: στη διάρκεια του περιορισμού των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων (οι «5+1» ζητούν 15 χρόνια, το Ιράν 10), στη διαδικασία της άρσης των κυρώσεων (οι «5+1» ζητούν αυτή να γίνει σταδιακά, το Ιράν άμεσα μετά τη συμφωνία) και στο ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων κυρώσεων εάν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία σήμερα, ο δρόμος μπροστά θα συνεχίσει να διαγράφεται δύσβατος καθώς οι δύο πλευρές θα έχουν χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να συμφωνήσουν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συνολικής πια συμφωνίας.
Το Τελ Αβίβ πάντως βρίσκεται ήδη στα κεραμίδια. Η συμφωνία που διαφαίνεται στη Λοζάνη στέλνει ένα λάθος μήνυμα επιβραβεύοντας την επιθετικότητα του Ιράν στο μέτωπο της Υεμένης, κατήγγειλε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.