Ο Πιστόριους εξετάζει το ενδεχόμενο υποχρεωτικής στράτευσης για όλους τους 18χρονους στη Γερμανία

Παρακολουθώντας τις πολεμικές φιλοδοξίες του Κρεμλίνου, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, προσανατολίζεται στην υποχρεωτική στράτευση για όλους τους 18χρονους, όπως αναφέρει η κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Telegraph που επικαλείται πηγές των γερμανικών ΜΜΕ.

Εκτός από τους άνδρες, το γερμανικό υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να στρατολογήσει και τις γυναίκες προκειμένου να ενισχυθεί ο αριθμός των ενόπλων δυνάμεων στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης.

Η «Sunday Telegraph» που επικαλείται πηγές της εφημερίδας «Die Welt» αναφέρει τα σχέδια που έχουν τεθεί στο τραπέζι για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ισχυρό το γερμανικό στράτευμα (Bundeswehr).

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στο Βερολίνο βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συζήτησης τριών επιλογών, δύο εκ των οποίων περιλαμβάνουν μια μορφή στρατολόγησης.

Όπως διέρρευσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας πρόκειται να δημοσιοποιήσει τα τελικά σχέδια μέχρι τον Ιούνιο.

Σε μία από τις επιλογές που έχει θέσει προς συζήτηση είναι η εξής: η Γερμανία να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία- διάρκειας ενός έτους- για τους άνδρες μόλις ενηλικιωθούν, ενός έτους, κάτι που ίσχυε έως το 2011.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η επιλογή αφορά και τις γυναίκες, κάτι που όμως θα απαιτούσε αλλαγή στο γερμανικό Σύνταγμα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εκτιμά ότι θα μπορούσε να λάβει το πράσινο φως από την ομοσπονδιακή βουλή Bundestag αφού θα ήταν σύμφωνη και η κοινή γνώμη της χώρας.

Μια άλλη επιλογή θα ίσχυε μόνο για τους άνδρες ηλικίας 18 ετών, αλλά όχι για όλους.

Αρχικά, οι 18χρονοι θα έπρεπε να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική φόρμα και στη συνέχεια θα γινόταν η επιλογή για στράτευση, σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν στην εφημερίδα Die Welt.

Αυτό θεωρείται από το υπουργείο Άμυνας ως «ένα ισχυρό μήνυμα» τόσο προς τους συμμάχους όσο και προς τους αντιπάλους, σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα.

Η τρίτη επιλογή θα απέφευγε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, εστιάζοντας αντ’ αυτού στη «βελτιστοποίηση» του τρέχοντος συστήματος με τη συμμετοχή σε περισσότερες προληπτικές εκστρατείες πρόσληψης.

Ωστόσο, ο Μπόρις Πιστόριους φέρεται να τάσσεται κατά της τελευταίας επιλογής.

Στη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Γερμανία χρειάζεται μια μορφή στρατιωτικής επιστράτευσης».

Ο Πιστόριους, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συχνά – πυκνά ως τον πιο δημοφιλή πολιτικό της Γερμανίας, έχει περιγράψει στο παρελθόν ως λανθασμένη την απόφαση για αναστολή της υποχρεωτικής στράτευσης.

Η πιθανή επανεισαγωγή του συγκεκριμένου μέτρου έρχεται, καθώς ο αριθμός των στρατιωτών που συνταξιοδοτούνται ξεπερνά τον αριθμό των νεοσύλλεκτων που προσλαμβάνονται για να τους αντικαταστήσουν.

Από τη πλευρά του, το Βερολίνο έχει θέσει επίσης στόχο να αυξήσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών του από περίπου 180 χιλιάδες σήμερα σε περισσότερες από 200 χιλιάδες .

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να πιστεύει πως, ο στόχος αυτός, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς κάποια μορφή στράτευσης.

Με τα σχέδια του Πιστόριους, όπως επισημαίνει η εφημερίδα Die Welt, δεν συμφωνούν πολλοί υπουργοί και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού.

Πρώτος και καλύτερος, ο Γερμανός Καγκελάφιος Όλαφ Σολτς, διαφωνεί με μια τέτοια κίνηση, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως, ωστόσο, πολλοί υπουργοί και στελέχη του κόμματός του, των Σοσιαλδημοκρατών, όπως και των Πρασίνων (κυβερνητικών εταίρων), βλέπουν με «καλό μάτι» τα σχέδια του υπουργού Άμυνας.

Αυτό που είναι αντίθετο με τα στρατιωτικά σχέδια του Μπόρις Πιστόριους είναι το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) του υπουργού Οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ.