Ο Νετανιάχου αγνοεί τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν και χτυπά τη Ράφα: «Θα πολεμήσουμε ακόμη και με τα νύχια μας»

Το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κάιρο και η απόρριψη της προειδοποίησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι θα σταματήσει να παρέχει όπλα στο Ισραήλ από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, βάζουν τη Ράφα στο επίκεντρο του πολέμου.

Χθες, παρότι οι ΗΠΑ παρακράτησαν το πρώτο φορτίο βομβών προς το Ισραήλ, δυνάμεις των IDF βομβάρδισαν σημεία της πόλης, ενώ οι παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ επιτέθηκαν με αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους εναντίον των ισραηλινών αρμάτων μάχης που συρρέουν στα ανατολικά της πόλης.

Στο μεταξύ στη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη χτύπησαν κτίρια της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο και στις πόλεις Καφρ Κιλά, Άλμα ας-Σαμπ και Γιαρούν, μετά από την εκτόξευση, από εκεί, ρουκετών και drones προς το βόρειο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, άλλωστε, το είπε: «Θα πολεμήσουμε ακόμα και με τα νύχια μας, αν χρειαστεί. Αλλά έχουμε πολλά περισσότερα από τα νύχια μας». Οι ισραηλινοί, οι οποίοι λένε ότι τα κορυφαία στελέχη της Χαμάς κρύβονται ανάμεσα στους χιλιάδες πρόσφυγες στην πόλη, πραγματοποιούν «χειρουργικά» χτυπήματα. Όπως αυτό στη γειτονιά Σάμπρα της Ράφα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο αξιωματούχων της οργάνωσης «Ταξιαρχίες των Μουτζαχεντίν».

Και ενώ το Ισραήλ επανεκκινεί την επίθεση στη Ράφα και σε άλλα σημεία της Λωρίδας της Γάζας, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος έμενε με την ελπίδα ότι το Ισραήλ θα άκουγε τις παραινέσεις του και δεν θα εξαπέλυε πλήρη επίθεση στη Ράφα.

«Η συντριβή στη Ράφα, κατά την άποψη [του προέδρου Μπάιντεν], δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», έλεγε χθες ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι, ο οποίος σημείωνε ότι η Χαμάς έχει πιεστεί σημαντικά από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές για να κυνηγηθεί ό,τι έχει απομείνει από την ηγεσία της οργάνωσης από μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για τους αμάχους.

Στις απειλές του Μπάιντεν ότι θα σταματήσει να δίνει όπλα στο Ισραήλ (και στην παρακράτηση από τις ΗΠΑ ενός φορτίου βομβών που προοριζόταν προς το Ισραήλ) αν επιτεθεί στη Ράφα, οι IDF απάντησαν ότι έχουν «αρκετά πυρομαχικά για τη Ράφα», ενώ ο Νετανιάχου λέει ότι ότι ελπίζει ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα, αλλά τόνισε ότι «δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταστρέψει» τη Χαμάς.

«Συχνά είχαμε τις συμφωνίες μας, αλλά είχαμε και τις διαφωνίες μας. Καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε. Ελπίζω ότι μπορούμε να τις ξεπεράσουμε και τώρα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη χώρα μας», λέει ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Dr. Phil Primetime”, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε πριν από την απειλή του Μπάιντεν την Τετάρτη ότι θα παρακρατήσει περαιτέρω όπλα αν το Ισραήλ εισέλθει στη Ράφα.

«Αν δεν τους καταστρέψουμε, αν τους αφήσουμε ήσυχους, θα επιστρέψουν. Θα βγουν από τις σήραγγες, θα καταλάβουν ξανά τη Γάζα και θα κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν να κάνουν: Θα κάνουν την 7η Οκτωβρίου – αυτή την τεράστια σφαγή – ξανά, ξανά και ξανά», λέει ο Νετανιάχου. Πιέζοντας την επιχειρηματολογία του για τους λόγους για τους οποίους το Ισραήλ πρέπει να εισέλθει στη Ράφα, ο Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστρέψει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί. «Οι λογικά σκεπτόμενοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή», υποστηρίζει.

Στη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε και στις καταλήψεις των πανεπιστημίων. Είπε ότι ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες του λένε κατ’ ιδίαν ότι η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, αλλά «όταν έρχονται αντιμέτωποι με όλη αυτή την προπαγάνδα, όλη αυτή την τρέλα στα πανεπιστήμια… αρχίζουν να φθείρονται, κάποιοι από αυτούς. Αλλά εγώ δεν ξεφτίζει. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας». Ερωτηθείς περαιτέρω για τις ταραχές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου λέει ότι ο δηλωμένος στόχος της Χαμάς να καταστρέψει το Ισραήλ «δεν είναι αντίσταση».

«Έχετε πολλούς αδαείς ανθρώπους, που λυπάμαι που το λέω, των οποίων η αίσθηση της ιστορίας στην καλύτερη περίπτωση πηγαίνει πίσω στο πρωινό, ούτε καν αυτό. Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι είναι η Χαμάς», λέει ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη μεταχείριση της Χαμάς απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τις γυναίκες.

Και συνέχισε: «Η Χαμάς είναι μια χώρα, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την ισλαμική πολιτική: «Όταν λένε “από το ποτάμι ως τη θάλασσα”, αυτό σημαίνει να εξαφανίσουν το κράτος του Ισραήλ. Υποστηρίζουν τη γενοκτονία. Τώρα, αυτή είναι μια θλιβερή κατάσταση της αμερικανικής εκπαίδευσης… Υπάρχει μια βαθιά σήψη και μια χρεοκοπία εκεί».

Από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 80.000, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς. Νωρίτερα την Πέμπτη, η Χαμάς είχε αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της έφυγε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.