NBC: Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μ@@@κα» τρεις φορές - Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει κρίση στις σχέσεις τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι προσπαθεί να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου το κάνει δύσκολο και είναι αδύνατο να διαπραγματευθεί μαζί του, σύμφωνα με πηγές του αμερικανικού NBCnews.

Ο Μπάιντεν έχει μιλήσει τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ιδίαν για τον Νετανιάχου -έναν ηγέτη που γνωρίζει εδώ και δεκαετίες- με μια ειλικρίνεια που εξέπληξε ορισμένους από εκείνους που ήταν αποδέκτες των σχολίων του, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχόλια αυτά.

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μ@@@κα»

Οι περιγραφές του Τζο Μπάιντεν για τις συνομιλίες του με τον Νετανιάχου είναι διανθισμένες με περιφρονητικές αναφορές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, είπαν οι άνθρωποι αυτοί. Μάλιστα, σε τουλάχιστον τρεις πρόσφατες περιπτώσεις, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Νετανιάχου «μ…α», σύμφωνα με τρεις από τους ανθρώπους που γνωρίζουν άμεσα τα σχόλιά του.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν μια σχέση σεβασμού.

«Ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει πού διαφωνεί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά πρόκειται για μια σχέση δεκαετιών που σέβεται δημόσια και ιδιωτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ωμότητα των ιδιωτικών, αφιλτράριστων σκέψεων του Μπάιντεν για τον Νετανιάχου, καθώς και η αποτυχία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αλλάξει τακτική στη Γάζα, υποδηλώνουν ότι η δυναμική που αναπτύσσεται στη σχέση των δύο ηγετών μπορεί να πλησιάζει σε σημείο καμπής, εκτιμά το αμερικανικό μέσο.

Το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τη βόρεια Γάζα.

Ο Νετανιάχου έχει ορκιστεί να προχωρήσει στην επιχείρηση, παρότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους σε αυτήν, εκτός εάν το Ισραήλ παρέχει ασφαλή διέλευση στους Παλαιστίνιους πολίτες.

Επικοινωνία των δύο ηγετών για τη Γάζα

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία, ότι πιστεύει ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν πρέπει να προχωρήσει χωρίς ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο σχέδιο» για την προστασία και την υποστήριξη των Παλαιστινίων που βρίσκουν καταφύγιο εκεί, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Το μεγαλύτερο μέρος της 45λεπτης συνομιλίας τους επικεντρώθηκε στη συμφωνία ν επί μακρόν συζητούμενη αλλά επανειλημμένα καθυστερημένη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν υιοθέτησε την Πέμπτη έναν σαφώς πιο έντονο τόνο και χαρακτήρισε τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα ως «υπερβολική». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι είπε στον Νετανιάχου ότι ο αριθμός των Παλαιστινίων αμάχων που πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ «παραμένει πολύ υψηλός».

Ωστόσο, άνθρωποι που γνωρίζουν τα ιδιωτικά σχόλια του Μπάιντεν είπαν ότι τους έχει πει ότι πιστεύει ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό για τον ίδιο να είναι πολύ σκληρός με τον Νετανιάχου δημοσίως.