«Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη»: Ο φιλόδοξος στόχος του Νταβός

Εκπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των πιο ισχυρών πολυεθνικών παγκοσμίως, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη συγκεντρώνονται για άλλη μια φορά από σήμερα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

 

Η 54η διοργάνωση του Φόρουμ φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για τη συζήτηση περί των «βασικών αρχών για την εμπιστοσύνη»: τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, ο πρόεδρος του Φόρουμ Μποργκ Μπρέντε υπογράμμισε κατά τη δημόσια παρουσίαση της συνόδου την περασμένη εβδομάδα ότι με σύνθημα φέτος την «ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης», οι περίπου 2.500 συμμετέχοντες θα προσπαθήσουν να θέσουν το πλαίσιο για την προώθηση αυτών αρχών, σε ένα περιβάλλον όμως ιδιαίτερα περίπλοκο και δύσκολο όχι μόνο από γεωπολιτική και οικονομική άποψη, αλλά και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

«Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη»: Ο φιλόδοξος στόχος του ΝταβόςΦώτο Αρχείου – Ο πρόεδρος του Φόρουμ, Borge Brende

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του Φόρουμ, Μίρεκ Ντούσεκ, σημείωσε ότι «το φετινό θέμα της συνόδου έρχεται να απαντήσει άμεσα στη διάβρωση της εμπιστοσύνης, η οποία είναι εμφανής τόσο ανάμεσα στα έθνη, όσο και μέσα στις κοινωνίες».

Γάζα και Ουκρανία στην κορυφή της ατζέντας

Μόνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα δώσει το παρόν από τους ηγέτες των πλέον ισχυρών κρατών του κόσμου, ενώ η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι ΗΠΑ από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και η Κίνα από τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ.

Βασικοί εμπλεκόμενοι στα πολεμικά μέτωπα του πλανήτη θα συμμετάσχουν στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ μέσω υψηλής εκπροσώπησης, όπως ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ και ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ αλ Θάνι, με σκοπό να διερευνηθούν τρόποι για να ξεκινήσει κάποια διαδικασία ειρήνευσης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και να αποφευχθεί η προοπτική για γενικότερη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

«Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη»: Ο φιλόδοξος στόχος του ΝταβόςΦώτο Αρχείου

Στο ελβετικό χειμερινό θέρετρο αναμένεται να παρευρεθεί και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον πόλεμο με τη Ρωσία μέσα από το ξεκλείδωμα βοήθειας δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οικονομικές ανησυχίες και κρίσεις χρέους

Η βραδεία οικονομική ανάπτυξη και η συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής επηρεάζει αρνητικά δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη. Παράλληλα, από όλες τις πλευρές εκφράζονται ανησυχίες ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη»: Ο φιλόδοξος στόχος του ΝταβόςΦώτο Αρχείου

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα προβληματίσει τους ηγέτες στο Νταβός είναι τα κολοσσιαία επίπεδα στα οποία έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια το χρέος πολλών χωρών, κυρίως στην Αφρική, για να αντιμετωπίσουν πολλαπλές κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα σε χώρες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για την αποπληρωμή χρέους, παρά για εκπαίδευση ή υγεία.

Τεχνητή Νοημοσύνη και ενημέρωση

Η τεχνολογική έκρηξη που φέρνει η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σε αναρίθμητους τομείς θα αποτελέσει κεντρικό θέμα σε πολλά πάνελ που θα λάβουν χώρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο Νταβός.

Παγκοσμίως διατυπώνονται πολλές ανησυχίες για το ρόλο που μπορεί να έχει η ΑΙ στην παραπληροφόρηση ή ελλιπή πληροφόρηση της κοινής γνώμης στο άμεσο μέλλον, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι τη φετινή χρονιά διενεργούνται εκλογές σε πολλές χώρες με σημαντικό ειδικό βάρος στην παγκόσμια σκηνή, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και το Μεξικό.

«Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη»: Ο φιλόδοξος στόχος του ΝταβόςΦώτο Αρχείου

Είναι δεδομένο ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν έρχεται να προσφέρει άμεσα τις λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, όμως όπως επισημαίνουν ειδικοί στις διεθνείς σχέσεις είναι μια θετική πλατφόρμα για να μετριαστούν εντάσεις και παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικευμένες συρράξεις.