Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει αυτή την εβδομάδα το χρονικό περιθώριο για την αίτηση

Mέχρι τις 19 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα έχουν οι δικαιούχοι.

 

Όπως έχει ανακοινωθεί, οι δικαιούχοι θα λάβουν από 45 έως 480 ευρώ με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης η οποία θα χορηγηθεί στον καθιερωμένο έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που λαμβάνουν από τον εκάστοτε πάροχο τους.

Υπενθυμίζεται ότι τα εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια είναι ίδια με αυτά που ισχύουν για το κλασικό επίδομα θέρμανσης.

Η επιδότηση αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με την προϋπόθεση πως οι δικαιούχοι θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 19 Ιανουαρίου μέσω της ειδικής πλατφόρμας MyΘέρμναση της ΑΑΔΕ (ΕΔΩ).

Η διαδικασία για την υποβολή αίτησης είναι εξαιρετικά απλή. Συγκεκριμένα:

  • Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα myAADE με τους προσωπικούς του κωδικούς
  • Εισάγει τον αριθμό παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας
  • Συμπληρώνει τα τετραγωνικά της κατοικίας
  • Επιλέγει αν είναι ο ιδιοκτήτης, ο μισθωτής ή αν φιλοξενείται στο ακίνητο και προσθέτει τα στοιχεία που του ζητούνται, όπως πχ το ΑΦΜ του εκμισθωτή.
  • Τέλος, συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την οριστική υποβολή της αίτησης και αμέσως ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται αν η δήλωση του έγινε «αποδεκτή» ή αν «απορρίφθηκε», καθώς και τους λόγους της μη έγκρισης.

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Ποιοι μένουν εκτός
Αποδεκτή δεν γίνεται η αίτηση για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης, που αφορά στη χειμερινή περίοδο 2023-2024, από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κ.λπ.).

Την ίδια ώρα, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μίας αίτησης από τον ίδιο ΑΦΜ.

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Εκτός της επιδότησης μένουν και όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν, τα οποία είναι τα ίδια με το επίδομα θέρμανσης, όπως για παράδειγμα:

  • εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και
  • εισόδημα έως 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • εισόδημα έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο
  • η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει
  • η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022.