Υπερχείλισε ο Δούναβης στη Βουδαπέστη - Στο υψηλότερο σημείο της δεκαετίας η στάθμη του νερού

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας έχει ανέβει τα τελευταία 24ωρα η στάθμη των υδάτων του ποταμού Δούναβη στη Βουδαπέστη, με τις όχθες του να έχουν ξεχειλίσει, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις και το χιόνι που ακολούθησε, προκάλεσαν ασυνήθιστα πρώιμες χειμερινές πλημμύρες στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Υδάτων της Ουγγαρίας ανέφερε ότι ο Δούναβης έφτασε στα 6,93 μέτρα αργά την Τετάρτη, κάτω από τα 8,91 μέτρα που είχαν καταγραφεί το 2013, όταν πρωτοφανείς πλημμύρες σάρωσαν την Κεντρική Ευρώπη, λόγω των βροχοπτώσεων του Μαΐου.

Οι φετινές πλημμύρες του Δούναβη δεν έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές στη Βουδαπέστη, ωστόσο οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να κάνει τις πρώιμες πλημμύρες πιο συχνές.

«Αν εξετάσουμε τη γενικότερη εικόνα, μπορούμε να δούμε ότι οι χειμερινές βροχοπτώσεις αυξάνονται και με την ταυτόχρονη άνοδο της θερμοκρασίας, αναμένουμε λιγότερες χιονοπτώσεις. Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο μέλλον οι πλημμύρες που προκαλούνται από το λιώσιμο του χιονιού και συνέβαιναν την άνοιξη θα μπορούσαν να συμβούν νωρίτερα, ενδεχομένως κατά τους χειμερινούς μήνες» δήλωσε η ερευνήτρια για το κλίμα Άννα Κις, η οποία εργάζεται για το πρόγραμμα για το κλίμα «1,5 βαθμοί».

Η Αρχή υδάτων ανέφερε ότι η τελευταία φορά που η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε τα 6 μέτρα τον μήνα Δεκέμβριο ήταν το 1987, αλλά τότε δεν πλημμύρισαν οι δρόμοι, στους οποίους βρίσκονταν τα αναχώματα.