Σε υψηλό 15 ετών οι τιμές του ρυζιού παγκοσμίως - Πώς επηρεάζονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Οι τιμές του ρυζιού παγκοσμίως φτάνουν σε νέα υψηλά 15 ετών.

Το Ελ Νίνιο έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχίες στην Ασία, και η αγορά ρυζιού αντιμετωπίζει την πρώτη δοκιμασία από το καιρικό φαινόμενο.

Εκτίναξη τιμών

Οι τιμές του ρυζιού εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό 15ετίας, τροφοδοτούμενες από την ισχυρή ζήτηση και τις παρατεταμένες ανησυχίες για την προσφορά, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης, το ασιατικό σημείο αναφοράς, «σκαρφάλωσε» για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα και έφτασε τα 659 δολάρια τον τόνο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Ένωση Εξαγωγέων Ρυζιού της χώρας. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 και η αύξηση των τιμών φτάνει περίπου το 38% φέτος, αφού η Ινδία περιόρισε τις εξαγωγές και η ξηρασία απείλησε την παραγωγή.

Το ρύζι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων στην Ασία και την Αφρική και η τελευταία άνοδος των τιμών θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις .

Ορισμένα έθνη έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους για να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα εν μέσωανησυχιών ότι ο αντίκτυπος του Ελ Νίνιο θα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ταϊλάνδη θα παραδώσει έως και 2 εκατομμύρια τόνους το επόμενο έτος, ενώ η Ινδία έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει 1 εκατομμύριο τόνους. Εν τω μεταξύ, οι Φιλιππίνες πρόκειται να εισάγουν περισσότερους από 500.000 τόνους ρυζιού μέχρι τον Φεβρουάριο.

Το Ελ Νίνιο

Το Ελ Νίνιο έχει αρχίσει να προκαλεί κάποιες ανησυχίες στην Ασία, και είναι μια τεταμένη αγορά ρυζιού που αντιμετωπίζει την πρώτη δοκιμασία από το καιρικό φαινόμενο.

Η αγορά έχει ήδη αναστατωθεί από τους περιορισμούς στις εξαγωγές από τον κορυφαίο εξαγωγέα Ινδία και ο ξηρότερος καιρός απειλεί να προκαλέσει μεγαλύτερο χάος. Οποιαδήποτε απώλεια παραγωγής κινδυνεύει να περιορίσει την παγκόσμια προσφορά και θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο ράλι στις τιμές.

Οι καιρικές ανησυχίες που διαχέονται στην αγορά ρυζιού είναι τα πρώτα σημάδια πραγματικής ανησυχίας για ενδεχόμενο πλήγμα από το Ελ Νίνιο. Το κλιματικό φαινόμενο μπορεί να παγώσει τις καλλιέργειες, να επιβαρύνει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, να επηρεάσει την αλιεία και να αποκόψει την πρόσβαση σε ορυχεία λόγω πλημμυρών σε περιοχές από την Ασία και την Αφρική έως τη Νότια Αμερική.

«Πολλές καλλιέργειες, ιδίως εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή νερού, θα πληγούν σοβαρά από το Ελ Νίνιο», δήλωσε ο Muhamad Shakirin Mispan, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας. Η χαμηλότερη παραγωγή «θα επηρεάσει σημαντικά την παγκόσμια προσφορά ρυζιού», πρόσθεσε.

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά συμπίπτει με πιο ακραία και θερμά καιρικά φαινόμενα λόγω των επιπτώσεων των αυξανόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο κλίμα.