Γάζα: Ενδείξεις για επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση στα νότια – Εντοπίστηκαν οι σοροί δύο ομήρων της Χαμάς

Υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού βρίσκεται το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ και πλέον -σύμφωνα με το CNN- αυξάνονται οι ενδείξεις ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση στο νότιο τμήμα της λωρίδας.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι οποιαδήποτε ισραηλινή κίνηση στα νότια του θύλακα θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, φυλλάδια πουν έπεσαν την Τετάρτη σε κοινότητες στα ανατολικά της Χαν Γιούνις, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο τμήμα της Γάζας, προειδοποιούσε τους κατοίκους να μετακινηθούν και «να κατευθυνθούν προς γνωστά καταφύγια».

Εν τω μεταξύ, το νοσοκομείο Al-Shifa εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων με το Τελ Αβίβ να ισχυρίζεται ότι εντόπισε υπόγεια σήραγγα και οπλισμό της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχείρησης στο νοσοκομείο.

 

 

 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, σε κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο Σίφα εντοπίστηκαν οι σοροί δύο εκ των ομήρων της Χαμάς της 65χρονης νηπιαγωγού Yehudit Weiss, μητέρας πέντε παιδιών καθώς και της 19χρονης Νόα Μαρσιάνο.

 

 

Τη Δευτέρα η Χαμάς είχε δημοσιεύσει βίντεο στο οποίο αρχικά η Νόα εμφανιζόταν ζωντανή και στη συνέχεια παρουσίαζαν το πτώμα της. Η παλαιστινιακή οργάνωση ισχυρίστηκε ότι σκοτώθηκε “σε ισραηλινό βομβαρδισμό”.

“Το πτώμα της στρατιώτη Νόα Μαρσιάνο (…) ανασύρθηκε από τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού από κτίριο γειτονικό στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκε στο ισραηλινό έδαφος”, ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

 

 

Κραυγή αγωνίας για το Al-Shifa

Την ίδια ώρα, η έλλειψη ιατρικών αναλώσιμων στο νοσοκομείο αναγκάζει το προσωπικό να λάβει δραματικές αποφάσεις, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Al-Jazeera, ο διευθυντής της μονάδας, Mohammad Abu Salmiyah.

Ο Abu Salmiyah περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα εντός του ιατρικού συγκροτήματος και μίλησε για απελπιστικές συνθήκες που επηρεάζουν περισσότερους από 650 τραυματίες, 36 πρόωρα μωρά, 45 νεφροπαθείς και 5.000 εκτοπισμένους.

«Τα παιδιά λιμοκτονούν – και εννοώ τα εκτοπισμένα παιδιά γιατί χρειάζονται γάλα και δεν υπάρχει νερό για να τους φτιάξει γάλα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε τον θάνατο ενός νεφροπαθούς, με άλλους τέσσερις να βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου λόγω αδυναμίας αιμοκάθαρσης.

Ο Abu Salmiya απηύθυνε έκκληση για άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας τονίζοντας ότι το Al Shifa μοιάζει με μια μεγάλη φυλακή για πάνω από 7.000 εκτοπισμένους, ιατρικό προσωπικό, ασθενείς και τραυματίες, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη βασικών ειδών. Η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση των ιατρικών υπηρεσιών, αφήνοντας το νοσοκομείο ανίκανο να παρέχει στους ασθενείς του.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) σε ανάρτησή τους στην πλατφόρμα Χ έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι παρέδωσε πάνω από 4.000 λίτρα νερού και 1.500 έτοιμα γεύματα στο νοσοκομείο.

 

 

Εν τω μεταξύ, γιατροί που έχουν εγκλωβιστεί μέσα στο Νοσοκομείο Al-Ahli στην πόλη της Γάζας λένε ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν τραυματίες έξω λόγω των έντονων μαχών στην περιοχή, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης.

Εξάλλου, το Al-Jazeera μεταδίδει πληροφορίες ότι γιατροί από το νοσοκομείο Ibn Sina κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή που εξέδωσαν οι ισραηλινές δυνάμεις για εκκένωση του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την απεσταλμένη του Al Jazeera στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, η επιδρομή στο νοσοκομείο είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεκάδες ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα περιβάλλουν το νοσοκομειακό συγκρότημα.

Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν τουλάχιστον δύο γιατρούς.

Το νοσοκομείο Ibn Sina είναι μια από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της παλαιστινιακής επικράτειας και θεωρείται εξειδικευμένο νοσοκομείο.

Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό drone στην Τζενίν

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε πλήγμα ισραηλινού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, δήλωσε ο επικεφαλής του κέντρου άμεσης βοήθειας της Παλαιστινιακής Αρχής στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.