Άγκυρα: Χωρίς δηλώσεις και σε κλίμα ψυχρότητας οι συνομιλίες Μπλίνκεν-Φιντάν για τη Γάζα

Χωρίς να γίνουν από κοινού δηλώσεις τελείωσε η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στην ‘Αγκυρα.

Βασικό θέμα στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες και 40 λεπτά, ήταν οι εξελίξεις στη Γάζα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αντονι Μπλίνκεν έφυγε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναχωρήσει αμέσως για το Τόκιο.

Η ψυχρότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι εμφανής μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή και τη στήριξη τους στο Ισραήλ. Για την τουρκική πλευρά σημείο τριβής είναι και η αμερικανική στήριξη στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας» που απαρτίζονται κυρίως από Κούρδους πολιτοφύλακες.

Ενδεικτική της ψυχρότητας ήταν η χθεσινοβραδυνή χαμηλού επιπέδου υποδοχή του Αντονι Μπλίνκεν στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου τον υποδέχτηκε από τουρκικής πλευράς ο αντινομάρχης Αγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και η διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές σχέσεις, πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν, επισημαίνει ο φιλοκυβερνητικός Τύπος (Yeni Safak, Aksam, Yeni Akit).

Η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών και στην σκιά των δηλώσεων Ερντογαν  ότι “ξεγράφει” τον Νετανιάχου και ότι είναι «καθήκον» της Τουρκίας να σταματήσει την αιματοχυσία στη Γάζα και να σώσει τους Παλαιστινίους από την ισραηλινή «καταπίεση».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε σήμερα στην Τουρκία εν μέσω της ογκούμενης αντίδρασης και των απειλών, του προέδρου Ερντογάν κατά του Ισραήλ και ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια σπάνια αναγγελία για ανάπτυξη πυρηνικού υποβρυχίου στην περιοχή.

Αργά την Κυριακή, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία καλύπτει τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι ένα υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους κλάσης Οχάιο είχε φθάσει στην περιοχή – μια ασυνήθιστη δημόσια ανακοίνωση της θέσης ενός πυρηνικού υποβρυχίου που θεωρήθηκε από τους χρήστες της πλατφόρμας ως μήνυμα προς το Ιράν.

Χωρίς ουσιώδη αποτελέσματα η περιοδεία Μπλίνκεν

Στην Άγκυρα ολοκλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν  μια εξαντλητική διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή την οποία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν περιορισμένης επιτυχίας . Ο κ Μπλίνκεν δεν κατάφερε να έχει ουσιώδη αποτελέσματα στην προσπάθεια του να διαμορφώσει μια περιφερειακή συναίνεση για το πώς θα μπορούσε να ανακουφιστεί καλύτερα ο πόνος των αμάχων στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ εντείνει τον πόλεμό του κατά της Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν έφθασε στην Άγκυρα μετά από ένα ξέφρενο Σαββατοκύριακο επισκέψεων από το Ισραήλ στην Ιορδανία, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Κύπρο και το Ιράκ . Στόχος του ήταν αν κερδίσει την συμφωνία στην πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για “ανθρωπιστικές παύσεις” στη Γάζα. Την ίδια ώρα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωναν  την πόλη της Γάζας και απέκοπταν το βόρειο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς. Οι ισραηλινές δυνάμεις  αναμένεται να εισέλθουν στην πόλη  Δευτέρα ή Τρίτη.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης ελπίζει ότι οι παύσεις στον πόλεμο θα επιτρέψουν την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της φονικής εισβολής  στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν με ομολόγους του Αιγύπτου και Ιορδανίας 

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Γάζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Χακάν Φιντάν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, με τους οποίους αντήλλαξε απόψεις όσον αφορά στις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις με στόχο αμάχους στη Γάζα και να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και για τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω της συνοριακής διάβασης της Ράφα.

Χθες η Άγκυρα προχώρησε στην ανάκληση του πρέσβη της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις λόγω της «απόρριψης από το Ισραήλ των εκκλήσεων για κατάπαυση του πυρός» και των «συνεχιζόμενων επιθέσεων εναντίον αμάχων» στη Γάζα.

Η σημερινή είναι πρώτη επίσκεψη του Μπλίνκεν στην Τουρκία αφότου το Ισραήλ άρχισε τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τους μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος, πραγματοποιείται ενώ ο θυμός εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης γίνεται αισθητός στους δρόμους της Τουρκίας και μέσα στο μέγαρο που προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού για να διαλύσει τους εκατοντάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Κυριακή, μπροστά από αεροπορική βάση που φιλοξενεί αμερικανικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε από την πλευρά του να μεταβεί σήμερα σε μια απομακρυσμένη περιφέρεια της βορειοανατολικής Τουρκίας, μια απόφαση που μοιάζει με προσβολή που απευθύνεται στον Μπλίνκεν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πρόκειται έτσι να συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, για να συζητήσουν για τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει απομακρυνθεί πλήρως το ενδεχόμενο συνάντησης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε χτες από τη γενέτειρά του Ριζούντα, ότι σήμερα θα επισκεφθεί μία γειτονική παραμεθόρια περιοχή για να επιθεωρήσει αναπτυξιακά έργα.

Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν με τον Φιντάν αναμένονταν δύσκολες πριν ακόμη το Ισράηλ εξαπολύσει αδιάκοπους βομβαρδισμούς και μια χερσαία εκστρατεία με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς από τη Γάζα.

Τουλάχιστον 9.770 άνθρπωοι σκοτώθηκαν, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, από τους καταστροφικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.

Η επιχείρηση άρχισε αφού μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περισσότερους από 1.400 ανθρώπους και έπιασαν ομήρους περισσότερα από 240 άτομα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τα οποία μετέφεραν μέσα στη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχουν. Πρόκειται για την πιο φονική επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.

Ο πόλεμος αυτός απειλεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα εμπλέκεται στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσινγκτον ανυπομονεί εξάλλου να δει το τουρκικό κοινοβούλιο να δίνει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος προσώπων και επιχειρήσεων στην Τουρκία που είναι ύποπτα ότι βοηθουν τη Ρωσία να ξεφεύγει από τις κυρώσεις και να εισάγει εξοπλισμούς τους οποίους χρησιμοποιεί στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Μπλίνκεν 

Χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συναντήθηκε με τον Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, όπου συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου.

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι “εντελώς απαράδεκτες” οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο Μπλίνκεν του “είπε ξεκάθαρα ότι οι επιθέσεις ή οι απειλές που προέρχονται από πολιτοφυλακές που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν είναι εντελώς απαράδεκτες”.
“Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας”, τόνισε.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν να μην εξαπλωθεί η σύγκρουση στη Γάζα. Δήλωσε επίσης ότι είχε μια καλή, ειλικρινή συνομιλία με την κυβέρνηση του Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δι αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.

Την ευθύνη για τις περισσότερες επιθέσεις ανέλαβε η οργάνωση “Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ” με μηνύματά της σε κανάλια Telegram που συνδέονται με ιρακινές παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή, μεταξύ 17ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17 επιθέσεις στο Ιράκ και 12 στη Συρία. Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Αποστολή τους είναι να συμβουλεύουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Σουντάνι έχει ήδη καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις και διαβεβαίωσε ότι γίνονται “έρευνες” για τον εντοπισμό των δραστών.

Ο κ. Μπλίνκεν επισκέφθηκε και την Κύπρο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, τον οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες – ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο και την βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, η απόφαση του κ. Μπλίνκεν να κάνει μη προγραμματισμένη στάση στην Κύπρο πριν μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της μεγαλονήσου στην περιοχή.