Η Ουκρανία έχει ακόμα τριάντα μέρες πριν ο καιρός αρχίσει να δυσκολεύει την αντεπίθεσή της, λέει Αμερικανός στρατηγός

Η Ουκρανία έχει περίπου τριάντα ημέρες ακόμα για την αντεπίθεσή της πριν επικρατήσουν στην περιοχή ψυχρότερες συνθήκες και δυσκολέψουν πολύ τους ελιγμούς της, λέει o Αμερικανός στρατηγός Mark Milley στο BBC.

Παραδέχτηκε ότι η επίθεση πηγαίνει πιο αργά από ό,τι αναμενόταν. Αλλά είπε: «Υπάρχουν ακόμη σκληρές μάχες σε εξέλιξη. Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να μάχονται με σταθερή πρόοδο».

Ο στρατηγός Milley είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η αντεπίθεση απέτυχε, αλλά είπε ότι η Ουκρανία «προχωρά με πολύ σταθερό ρυθμό μέσα από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου».

«Υπάρχει ακόμη ένας εύλογος χρόνος, πιθανώς περίπου 30 με 45 ημέρες μαχητικού καιρού, οπότε οι Ουκρανοί δεν έχουν τελειώσει.

«Υπάρχουν μάχες που δεν έγιναν… δεν έχει τελειώσει το μαχητικό μέρος αυτού που προσπαθούν να επιτύχουν».

Η αντεπίθεση του Κιέβου, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι και στοχεύει στην απελευθέρωση των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών στην Ουκρανία, έχει μέχρι στιγμής κάνει μικρή πρόοδο.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί στρατηγοί ισχυρίζονται ότι έχουν παραβιάσει την τρομερή πρώτη γραμμή άμυνας της Ρωσίας στο νότο.

«Είπα στην αρχή αυτού του πολέμου ότι θα ήταν μακρύς, αργός, σκληρός και με πολλές απώλειες, και αυτό ακριβώς είναι», είπε ο στρατηγός Milley.

Στην ίδια συνέντευξη, ο ναύαρχος Sir Tony Radakin, ο επικεφαλής του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι «η Ουκρανία κερδίζει και η Ρωσία χάνει».

«Αυτό οφείλεται στο ότι ο στόχος της Ρωσίας ήταν να υποτάξει την Ουκρανία και να την θέσει υπό τον έλεγχο της Ρωσίας», είπε. «Αυτό δεν έχει συμβεί και δεν θα συμβεί ποτέ, και γι’ αυτό κερδίζει η Ουκρανία».

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία σημειώνει πρόοδο στη μάχη για την ανάκτηση του εδάφους της, έχοντας ανακτήσει το 50% του εδάφους που κατέλαβε η Ρωσία.

Η πρόοδος της Ουκρανίας οφείλεται επίσης στο ότι η διεθνής κοινότητα «άσκησε οικονομική πίεση και διπλωματική πίεση, και η Ρωσία υποφέρει εξαιτίας αυτού», είπε.