Καλύτερη η φετινή τουριστική σεζόν για τη Γαλλία παρά τον πληθωρισμό - 7 στους 10 έφυγαν για διακοπές

Η φετινή τουριστική καλοκαιρινή σεζόν για τη Γαλλία, τον κυριότερο προορισμό διακοπών παγκοσμίως, αναμένεται ότι θα είναι λίγο καλύτερη σε σύγκριση με την περσινή, παρά τον πληθωρισμό και την αύξηση της τιμής των καταλυμάτων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Μολονότι ο αριθμός των επισκεπτών ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η τουριστική περίοδος, που εκτείνεται από τον Απρίλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, πιστεύεται ότι θα είναι συνολικά καλύτερη από εκείνη του 2022. Και αυτό γιατί οι κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο προβλέπονται αυξημένες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο περίπου 7 στους 10 Γάλλους (67%) έφυγαν για διακοπές –από ένα Σαββατοκύριακο μέχρι και παρατεταμένες περιόδους, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και διενεργήθηκε για λογαριασμό του Atout France, του δημόσιου οργανισμού προώθησης του τουρισμού στη Γαλλία. Το 88% εκείνων που έκαναν διακοπές αυτούς τους δύο μήνες παρέμειναν στη Γαλλία.

Από εκείνους που δεν έφυγαν για διακοπές, το 40% επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους. Αλλά και εκείνοι που κατάφεραν να «δραπετεύσουν» στη θάλασσα ή το βουνό, για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, φρόντισαν να περιορίσουν τα έξοδά τους, όπως είπε η υπουργός Τουρισμού Ολιβιά Γκρεγκουάρ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε: σχεδόν 3 στους 10 (27%) είπαν ότι δαπάνησαν μικρότερα ποσά στα εστιατόρια ενώ η διάρκεια των διακοπών τους μειώθηκε κατά μέσο όρο στις 8 ημέρες, από 9 πέρσι. Άλλοι προτίμησαν να μείνουν σε κάμπινγκ ή σε σπίτια ιδιωτών, με αποτέλεσμα να καταγραφεί αύξηση της διαμονής σε αυτού του είδους τα καταλύματα κατά 2% και 11,8% αντίστοιχα.

Στα μεγάλα ξενοδοχεία, όπου η τιμή του δωματίου αυξήθηκε κατά 30% σε ορισμένες περιοχές σε σύγκριση με το 2019, παρατηρήθηκε μείωση στις κρατήσεις κατά 2%, είπε η υπουργός, ζητώντας από όλους «να επιδείξουν υπευθυνότητα» όσον αφορά τις αυξήσεις, δεδομένου ότι την επόμενη χρονιά η Γαλλία θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.