«Θα εξετάσουμε την επανένταξη στη συμφωνία για τα σιτηρά αν δούμε απτά αποτελέσματα», λέει η Ρωσία

Η Μόσχα δήλωσε ότι θα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής της στη συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αν δει «απτά αποτελέσματα», υποστηρίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματά της.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι, παρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της συμφωνίας, τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων εξακολουθούν να υπάρχουν.

«Μόνο με απτά αποτελέσματα και όχι με υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, η Ρωσία θα είναι έτοιμη να εξετάσει την αποκατάσταση της συμφωνίας», ανέφερε

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε τη διακοπή της συμφωνίας το πρωί της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. Τόνισε δε, ότι η Ρωσία θα επιστρέψει στη συμφωνία, μόνο αφού ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

«Οι συμφωνίες για τη Μαύρη Θάλασσα έπαψαν να ισχύουν σήμερα. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η προθεσμία λήγει στις 17 Ιουλίου. Δυστυχώς, στο μέρος που αφορά τη Ρωσία, αυτές οι συμφωνίες για τη Μαύρη Θάλασσα δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής. Ως εκ τούτου, η ισχύς τους έχει τερματιστεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι μόλις εκπληρωθεί το μέρος των συμφωνιών που αφορά τη Ρωσία, η Μόσχα θα επιστρέψει αμέσως «στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Ρωσία είχε εκφράσει επίσημα στην Τουρκία, στην Ουκρανία και στον ΟΗΕ την αντίθεσή της στην παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας με δύο νεκρούς

Η γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Μόσχα το 2014 και χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής του ρωσικού στρατού που πολεμά στην Ουκρανία, δέχθηκε επίθεση την νύκτα, που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στον οδικό άξονα, τον θάνατο δύο ανθρώπων και την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των σιδηροδρόμων.

Τις πληροφορίες για δύο νεκρούς από αυτό που ανακοινώθηκε ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη γέφυρα της Κριμαίας επιβεβαίωσε ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ.

Σύμφωνα με τον Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ οι νεκροί είναι ένας πατέρας και μια μητέρα που επέβαιναν σε αυτοκίνητο μαζί με την 14χρονη κόρη τους που τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.