«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ» λένε οι ηγέτες αλλά δεν δίνουν πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη

Το μέλλον του ΝΑΤΟ βρίσκεται εντός της Συμμαχίας, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών στη σύνοδο του Βίλνιους. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις επιδιώξεις του Κιέβου δεν δόθηκε πρόσκληση ή χρονοδιάγραμμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ ήρε την υποχρέωση η Ουκρανία να ακολουθήσει το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης (MAP). Με αυτόν τον τρόπο αφαίρεσε ένα εμπόδιο στον δρόμο του Κιέβου για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται στο ΝΑΤΟ», ανέφερε διακήρυξη στην οποία συμφώνησαν σήμερα οι ηγέτες των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για το Ενταξιακό Σχέδιο Δράσης.

«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη Συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε ανακοίνωση.

Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να εκπληρώσει η Ουκρανία, τόνισαν ότι η Συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στους κλάδους της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

«Καταστήσαμε σαφές ότι θα προσκαλέσουμε την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όταν συμφωνήσουν οι Σύμμαχοι και όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε τη λέξη “πρόσκληση”», τόνισε, όταν ρωτήθηκε για την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη στάση της Συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν επίσης να επενδύουν κάθε χρόνο «τουλάχιστον 2%» του ΑΕΠ τους σε στρατιωτικές δαπάνες.

«Έντεκα σύμμαχοι έχουν φτάσει ή ξεπεράσει αυτό το όριο. Αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο έτος».

Το ΝΑΤΟ έχει πλέον 31 μέλη μετά την ένταξη της Φινλανδίας την άνοιξη του 2023.

Ζελένσκι: Θα ήταν «παράλογο» να μην δοθεί στην Ουκρανία χρονοδιάγραμμα για ένταξη

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της Ουκρανίας στην ευρωατλαντική συμμαχία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

«Είναι άνευ προηγουμένου και παράλογο όταν δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (ένταξης στο ΝΑΤΟ), ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ την ίδια στιγμή προστίθεται ακόμη για την πρόσκληση της Ουκρανίας η ασαφής διατύπωση περί “συνθηκών”», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η επίμονη αβεβαιότητα σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα παράσχει στη Ρωσία ένα «κίνητρο για να συνεχίσει την τρομοκρατία της». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα παραστεί στη σύνοδο, ο Ζελένσκι σημείωσε: «Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά σε αυτή τη σύνοδο».