Oυκρανία: Πρόταση του Κιέβου για αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα με τη ΡωσίαΟυκρανία

Ενας στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 100-120 χιλιομέτρων (62-75 μίλια) θα πρέπει να δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας με την Ουκρανία ως μέρος μιας μεταπολεμικής διευθέτησης.

«Η ζώνη θα είναι απαραίτητη για την προστασία των ουκρανικών περιοχών από τους βομβαρδισμούς», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Σημειώνεται πως στην περιοχή, την περασμένη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε εισβολή ενόπλων που έφτασαν από την Ουκρανία. Παράλληλα, στη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν στόχο σπίτια και διοικητικό κτίριο στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ.

Οι αυτοαποκαλούμενες ρωσικές αντάρτικες δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν ένα χωριό κοντά στα σύνορα, αλλά εντός της Ρωσίας, για πρώτη φορά στον πόλεμο.

Πρόκειται για αντάρτες της ομάδας «Η Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας», η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως πολιτοφυλακή κατά του Κρεμλίνου που επιδιώκει να απελευθερώσει τη Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως υποστήριξε η ομάδα, μέλη της πέρασαν τα σύνορα και κατέλαβαν τον οικισμό Κοζίνκα, στην περιοχή Γκράιβορον του Μπέλγκοροντ -που είναι σε απόσταση 600 μέτρων από τα σύνορα με την ουκρανική περιφέρεια Σούμι- ενώ έστειλε επίσης μονάδες στην πόλη Γκράιβορον.

Επίσης, άλλη μία πολιτοφυλακή κατά του Κρεμλίνου, το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών», του οποίου ηγείται ένας εξέχων Ρώσος εθνικιστής, δήλωσε επίσης ότι συμμετείχε στην επιδρομή.