Κατάσχεση ελληνικού δεξαμενόπλοιου στα στενά του Ορμούζ από το Ιράν

Tο Ιράν δέσμευσε στα στενά του Ορμούζ, τα ξημερώματα της Τετάρτης, τάνκερ ελληνικών συμφερόντων.

Πρόκειται για το υπερ-δεξαμενόπλοιο ( VLCC) «Niovi», που συνδέεται με τη ναυτιλιακή εταιρεία Smart Tankers. Σύμφωνα με κύκλους της ναυτιλιακής το δεξαμενόπλοιο τους τελευταίους μήνες ήταν ελλιμενισμένο για συντηρήσεις και, μετά την ολοκλήρωσή τους, την Τετάρτη, καθώς έπλεε χωρίς φορτίο, δεσμεύτηκε από δυνάμεις του Ιράν.

Πήγες του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρουν στην «Καθημερινή» πως παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις προκειμένου να διαφυλάξουν τα ελληνικά συμφέροντα, στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς τους.

Κατάσχεση ελληνικού δεξαμενόπλοιου στα στενά του Ορμούζ από το Ιράν-1
Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ
Διεθνείς ναυτιλιακές πηγές αποδίδουν την ενέργεια της Τεχεράνης σε αντίποινα για την προ εβδομάδος σύλληψη, σε διεθνή ύδατα, κατόπιν εντάλματος που εκδόθηκε ύστερα από προσφυγή των Ηνωμένων Πολιτειών, δεξαμενόπλοιου, επίσης ελληνικών συμφερόντων («Suez Rajan», της Empire Navigation συμφερόντων Στ. Μόλαρη), που φέρεται να μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο. Εξάλλου, λίγες ημέρες από το περιστατικό με το «Suez Rajan» οι ιρανικές αρχές συνέλαβαν, επικαλούμενες σύγκρουση με τοπικό αλιευτικό και άλλο δεξαμενόπλοιο -κατά πληροφορίες, τουρκικών συμφερόντων- το «Advantage Sweet».

Σύμφωνα με το TradeWinds, που επικαλείται τη ναυτιλιακή βάση δεδομένων Equasis, ιδιοκτήτης του «Niovi» είναι η Grand Financing Co, η οποία εδρεύει στον Πειραιά και συνδέεται με τη Smart Tankers, συμφερόντων του ομίλου Δ. Μπακού και Γ. Καϋμενάκη.

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι, δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων, τα «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon», μαζί με τα πληρώματά τους, παρέμειναν δεσμευμένα από την Τεχεράνη για σχεδόν έξι μήνες. Αιτία για εκείνο το περιστατικό ήταν πάλι η σύλληψη από τις ελληνικές αρχές άλλου δεξαμενόπλοιου που μετέφερε ιρανικό αργό, κατόπιν αμερικανικής προσφυγής. Τελικά χρειάστηκε να αναστραφεί η απόφαση των ελληνικών δικαστηρίων και να αφεθεί το δεξαμενόπλοιο που είχαν πιάσει οι ελληνικές αρχές προτού προχωρήσουν οι Ιρανοί στην απελευθέρωση των «Prudent Warrior» και «Delta Poseidon».

Η ανακοίνωση του αμερικανικού Ναυτικού

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι το VLCC «Niovi», χωρητικότητας 309.164 dwt (κατασκευής 2005), περικυκλώθηκε από σκάφη γρήγορης επίθεσης του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν γύρω στις 6:20 π.μ. τοπική ώρα, αφού είχε φύγει από το Ντουμπάι και κατευθυνόταν προς τη Φουτζέιρα. Τα ιρανικά πλοία ανάγκασαν το σκάφος να αντιστρέψει την πορεία του προς τη Φουτζέιρα και προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

«Η συνεχιζόμενη παρενόχληση των πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα είναι αδικαιολόγητες, ανεύθυνες και αποτελούν παρούσα απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία», αναφέρει ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Η κατάσχεση του «Niovi» έγινε έξι ημέρες μετά την κατάσχεση του «Advantage Sweet» (κατασκευής 2012), 159.000 dwt, από το Ιράν. Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε τότε πως το δεξαμενόπλοιο αυτό χτύπησε ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος, αλλά αρκετές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσχεση ήταν αντίποινα για την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου να εκδώσει εντολή κατάσχεσης του «Suez Rajan» (κατασκευής 2011) χωρητικότητας 159.000 dwt, το οποίο φέρεται να μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είπε ότι ήταν η 15η περίπτωση παρενόχλησης, επίθεσης ή παρέμβασης από ιρανικές δυνάμεις κατά εμπορικών πλοίων τα τελευταία δύο χρόνια.