Ρουάντα: Πάνω από 100 οι νεκροί των πλημμυρών

Τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική και βόρεια Ρουάντα, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο της χώρας, τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό πολιτών που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Παράλληλα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη γειτονική Ουγκάντα.

 

«Η κύρια προτεραιότητά μας τώρα είναι να φτάσουμε σε κάθε σπίτι που έχει υποστεί ζημιές ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε όποιον άνθρωπο ενδέχεται να έχει παγιδευτεί», δήλωσε στο Reuters ο κυβερνήτης της Δυτικής Επαρχίας της Ρουάντα, Φρανσουά Χαμπιτεγκέκο.

Στην επαρχία αυτή ο αριθμός των νεκρών παραμένει στους 95, πρόσθεσε. Σε νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Rwanda Broadcasting Agency περιλαμβάνονται οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Βόρεια Επαρχία της χώρας.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Δυτικής Επαρχίας, ο ποταμός Σεμπέγια υπερχείλισε, ενώ ήδη από τις βροχές των προηγούμενων ημερών, είχαν προκληθεί κατολισθήσεις.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ρουάντα προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα ξεπεράσουν τον μέσο όρο για τον μήνα Μάιο στη χώρα.

Στη γειτονική Ουγκάντα, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην ορεινή περιοχή Κισόρο, η οποία βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ρουάντα, σύμφωνα με το τοπικό γραφείο του Ερυθρού Σταυρού. Οι πέντε από τους νεκρούς ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας.