Προσφυγικό ναυάγιο στη Μάγχη: Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατηγορείται 19χρονος

Για τέσσερις ανθρωποκτονίες εξ αμελείας κατηγορείται ένας 19χρονος, ύστερα από τη βύθιση ενός πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες, γεγονός που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στη Μάγχη.

Όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, ο Ιμπραχίμα Μπαχ θα οδηγηθεί αύριο Πέμπτη ενώπιον δικαστηρίου στο Φόκστοουν, στη νότια Αγγλία.

Τέσσερις μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένας έφηβος, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, προσπαθώντας να διαπλεύσουν τη Μάγχη. Άλλοι 39 άνθρωποι διασώθηκαν. Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν την ταυτότητα των θυμάτων και να εντοπίσουν τους συγγενείς τους. Η έρευνα συνεχίζεται επίσης για να διαλευκανθούν οι ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου.

Ο Ιμπραχίμα Μπαχ συνελήφθη λίγες ημέρες αργότερα και κατηγορείται ότι «διευκόλυνε ηθελημένα την προσπάθεια άφιξης στο Ηνωμένο Βασίλειο ατόμων για τα οποία γνώριζε ή είχε λόγους να πιστεύει ότι ήταν αιτούντες άσυλο».

Το 2022 περισσότεροι από 45.000 μετανάστες διέπλευσαν τη Μάγχη για να φτάσουν στην Αγγλία, αριθμός ρεκόρ. Από τις αρχές του έτους τουλάχιστον 4.800 έχουν επιχειρήσει αυτόν τον επικίνδυνο διάπλου.

Η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα σταματήσει τα πλοιάρια, όμως χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής. Για να μεταπείσει τους μετανάστες σχεδιάζει να τους απαγορεύσει να ζητούν άσυλο στη χώρα. Θέλει επίσης να τους στέλνει στη Ρουάντα, ένα σχέδιο που έχει προς το παρόν μπει στον πάγο, εν αναμονή δικαστικών αποφάσεων για τη νομιμότητά του.