Συνεχείς επιθέσεις στην Υεμένη

Τριπλή επίθεση αυτοκτονίας κατά των τεμενών πραγματοποιήθηκε σήμερα (20/03) στη Σαναά, Πρωτεύουσα της Υεμένης. Το αποτέλεσμα αυτής της επίθεσης είναι μέχρι τώρα 77 νεκροί και 121 τραυματίες, σε σχέση με τον προηγούμενο απολογισμό που έκανε λόγο για 55 νεκρούς.

Οι επιθέσεις έγιναν κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών προσευχών της Παρασκευής, ώρα που αρκετοί πιστοί προσέρχονταν στα τζαμιά, αφού στόχος των καμικάζι ήταν τζαμιά που προσελκύουν σιίτες Χούντι, αντάρτες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της αναταραχής στην Υεμένη.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι τουλάχιστον δύο βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν στο τζαμί Badr, στο νότιο τμήμα της Σαναά.
Ένας εισήλθε στο κτήριο και πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό ανάμεσα σε δεκάδες προσκυνητές.

Τηλεοπτικά πλάνα έδειχναν πιστούς να βρίσκονται σε λίμνες από αίμα έξω από τα τζαμιά ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν και να μεταφέρουν στο νοσοκομείο τους τραυματίες.

Πεδίο βολής το αεροδρόμιο στην Υεμένη

Σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι κάτοικοι της Άντεν στην Υεμένη, καθώς στην πόλη μάχονται δυνάμεις που τάσσονται υπέρ του καθαιρεθέντος Προέδρου, Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, και ομάδες με αντίθετη πολιτική ιδεολογία. Οι συμπλοκές προκάλεσαν τον θάνατο δεκατριών ανθρώπων.

Να σημειωθεί πως κατά  τις συγκρούσεις, η προεδρική κατοικία πυρπολήθηκε. Το αεροδρόμιο της Άντεν μετετράπη σε αρένα, με αποτέλεσμα να σταματήσει προσωρινά την λειτουργία του και πλήθος ταξιδιωτών να παρακολουθούν τα γεγονότα, καθώς βρίσκονται εντός των εγκαταστάσεων.

Υπενθυμίζεται πως ο  Χάντι υποχρεώθηκε σε παραίτηση τον Ιανουάριο, οπότε απομακρύνθηκε από την πρωτεύουσα Σαναά, όταν οι σιίτες φιλοϊρανοί αντάρτες, γνωστοί και ως “Χούδι”, πήραν στα χέρια τους την εξουσία.

Μετά την βίαιη απομάκρυνση του, ο Χάντι υπηρετούσε τα καθήκοντά του από το λιμάνι του Άντεν. Ωστόσο, λόγω των επεισοδίων βρήκε καταφύγιο σε άγνωστη τοποθεσία.