Brexit: Συμφωνία Σούνακ με Φον ντερ Λάιεν - Έδωσαν τα χέρια για τη Βόρεια Ιρλανδία

Βρετανική κυβερνητική πηγή ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ενωση επί των μετά το Brexit διευθετήσεων σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα ανακοινώσει την επίτευξη της συμφωνίας μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, η αφορμή της «διαμάχης» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μια μακροχρόνια πηγή έντασης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit, με τις δύο πλευρές να έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μήνες σε συνομιλίες που στοχεύουν να διευκολύνουν τον τρόπο λειτουργίας του.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ΕΕ απαιτεί ελέγχους στο εμπόριο από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς εκεί, αποφεύγει ωστόσο τέτοιους ελέγχους στα ευαίσθητα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) μποϊκοτάρει την κυβέρνηση κατανομής της εξουσίας της περιοχής, ενώ πιέζει για σημαντικές αλλαγές σε μια διάταξη που θεωρεί ότι δημιουργεί μια σφήνα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι συντηρητικοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ του Brexit πιέζουν για ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι το κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να εκφράσει την άποψή του για τη συμφωνία. Ο Σουνάκ έχει λάβει μεν την υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος για οποιαδήποτε ψηφοφορία, ωστόσο ένα αποτέλεσμα το οποίο θα βασίζεται στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης θα είναι πολιτικά τοξικό για τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.