Ανάλυση Telegraph: Ποιες χώρες έχουν βοηθήσει περισσότερο και ποιες λιγότερο την Ουκρανία στον πόλεμο

Γενναιόδωρες στη βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική, αποδεικνύονται οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ τους και η Ελλάδα, δείχνει η ανάλυση του βρετανικού Telegraph.

Οι περισσότερες από τις χώρες στην ευρύτερη γειτονία της Ουκρανίας, από τη Σουηδία ως και την Ελλάδα, φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε δωρεές που κινούνται μεταξύ του 0,3% και του 1,3% του ΑΕΠ τους.

oukrania_voitheia

Ο πίνακας της Telegraph με τις δωρεές στρατιωτικού υλικού (κόκκινο χρώμα) και την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια (ροζ) προς την Ουκρανία. Τα στοιχεία είναι ως τον Νοέμβριο του 2022 και αφορούν ποσοστά επί του ΑΕΠ για κάθε είδος βοήθειας. Η Ελλάδα συνεισέφερε περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ της.

Οι δωρεές από άλλες πλουσιότερες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, αλλά και οι ΗΠΑ, είναι μικρότερης έκτασης, αν και σε αυτό πρέπει να συνυπολογίσουμε το σαφώς μεγαλύτερο ΑΕΠ τους. Η Γαλλία απουσιάζει από το δείγμα λόγω των ελλιπών στοιχείων που έδωσε, αναφέρει ο Telegraph.

Άτυπες πρωταθλήτριες είναι η Εσθονία και η Λετονία, που προχώρησαν σε δωρεά ανθρωπιστικής και στρατιωτικής βοήθειας που ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ τους.

Ακόμη μικρότερες είναι οι δωρεές από χώρες έξω από την Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική. Ουσιαστικά μόνο η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ιαπωνία έχουν συνεισφέρει, αλλά και αυτές σε πολύ μικρά ποσοστά του ΑΕΠ τους. Η Αφρική, η Νότια Αμερική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας παρακολουθούν, εξάλλου, τον πόλεμο στην Ουκρανία χωρίς να μετέχουν με κάποιο τρόπο.

Αρκετές από τις 57 χώρες του δείγματος, όπως μεταξύ άλλων η Ινδία, όχι μόνο εξακολουθούν να έχουν στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά είχαν και σημαντική αύξηση στις εισαγωγές. Είναι από τους μεγάλους πελάτες της Ρωσίας τώρα που η Δύση δεν συναλλάσσεται μαζί της, αγοράζοντας, για παράδειγμα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

ukraine_help

Η βαθμολογία του Telegraph που συνδυάζει στοιχεία από τις δωρεές (ανθρωπιστικές και οικονομικές) σε σχέση με το ΑΕΠ, αλλά και την εμπορική δραστηριότητα. Την καλύτερη επίδοση έχουν οι χώρες όπως η Πολωνία, η Βρετανία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, ακολουθούν χώρες όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ελλάδα. Μικρότερη η συμβολή για χώρες όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Ουγγαρία, ενώ την μικρότερη στήριξη για την Ουκρανία δείχνουν η Ινδία, το Ισραήλ και η Κίνα.

Η βρετανική εφημερίδα προχωρά και στη βαθμολόγηση των χωρών, ανάλογα με τη συνεισφορά τους και το αν εξακολουθούν να έχουν οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, αν δηλαδή εισάγουν από τη Ρωσία αγαθά.

Κακή είναι η επίδοση της Ουγγαρίας, η οποία είναι η πιο στενή σύμμαχος της Ρωσίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «βαθμολογία» της είναι η χειρότερη ανάμεσα στους «27», σύμφωνα με τον Telegraph.

Ειδικά για την Ουγγαρία η αγγλική εφημερίδα σημειώνει ότι οι εισαγωγές της από τη Ρωσία τον Νοέμβριο του 2022 ήταν 262% πάνω από τον μέσο όρο της τριετίας, όπως και ότι δεν δώρισε παρά ελάχιστη στρατιωτική ή ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Βουδαπέστη εξακολουθεί να έχει διπλή γραμμή και στα διπλωματικά: καταδίκασε μεν τη ρωσική εισβολή με την ψήφο της στην ΕΕ, αλλά ζητά από το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες, αντίθετα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και ενώ στήριξε το πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, με διάφορες αφορμές κωλυσιεργεί.

Στην προτελευταία θέση της κατάταξης της βρετανικής εφημερίδας είναι η Τουρκία, η οποία πρακτικά δεν έχει καθόλου ανθρωπιστική ή οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και πολύ περιορισμένη, σε σχέση με το ΑΕΠ